Как да оцелеем на Великденската трапеза

Преяждането и прекомерната употреба на алкохол може да доведат до обостряне на различни хронични заболявания като панкреатит, язва, гастрит и колит

Новини
22:30 - 30 Април 2024
10145
Как да оцелеем на Великденската трапеза

Великден чука на вратата, а с това неизбежно идват и въпросите какво и колко да приготвим за традиционната трапеза. И докато на първия въпрос отговорът за повечето хора е еднозначен, то за второто няма съгласие и всеки мери според собствения си аршин. Това понякога създава грижи на лекарите в най-близкото гастроентерологично отделение.

Традицията повелява трапезата да е богата и красиво украсена, а важните ястия са 5 - боядисаните великденски яйца, зелената салата, основното ястие (почти задължително агнешко), великденските сладки и козунак. Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват.

Яйцата са важна част от празничния ритуал за Великден, а за всеки български дом боядисването им е заредено с много приятни емоции. Яйцата са изключително хранителни и въпреки че имат определен алергенен потенциал,

техните ползи превишават недостатъците.

В едно голямо яйце има около 72 калории, 6 грама протеин и 5 грама полезни мазнини. То съдържа витамините D, E, K, B6, калций и цинк. Освен това едно яйце притежава над 200 мг холестерол, което е над половината от препоръчителния дневен прием от 300 мг.

Трябва да се уточни, че холестеролът в диетата не повишава непременно холестерола в кръвта.

Тялото ни има нужда от холестерол, който участва в изграждането на клетъчните мембрани и в синтеза на витамин D и жлъчни киселини, обяснява д-р Тихомира Георева - гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“.
  
Яйцата съдържат също магнезий, фосфор и калий, които подпомагат здравето на костите, сърцето и мускулите.

Според научните изследвания, ако нямаме проблеми с холестерола,

напълно приемливо е да си позволим до 3 яйца дневно.

Независимо от факта, че по-голямата част от населението попада в тази група, специалистът препоръчва за великденската трапеза консумацията на не повече от 2 яйца. При пациенти с висок холестерол и жлъчно-каменна болест - не повече от 3 яйца седмично.

По отношение на яйцата, за най-добри здравословни резултати е хубаво да си даваме по няколко дни в седмицата почивка. Също така е добре да купуваме яйца от биологично отглеждани кокошки, за да избегнем възможността от наличие на хормони и антибиотици в тях.

Другата традиционна храна за празника е козунакът, но нека не забравяме, че той е един доста калоричен продукт - 400 калории на 100 грама, който също трябва да се консумира с мярка. Много трябва да внимаваме с качеството.

В днешно време купуваме стандартен полуфабрикат, който няма нищо общо с истинския козунак,

приготвен от пресни яйца, домашно мляко, масълце, захар, ванилия, лимонена коричка. Купешкият е докаран на вкус и мирис, на всичко отгоре е доста издръжлив във времето. И това личи от съдържанието на продуктите, в които единственото истинско нещо е брашното. Изкуственият подсладител се предпочита от производителите, защото е много по-евтин от захарта, а е десетки пъти по-сладък от нея, тоест нужно е сравнително малко количество.

Точно той е една от най-вредните съставки в евтините козунаци.

Вредата на синтетичния подсладител върху организма е доказана отдавна. Панкреасът получава сигнали, че в тялото постъпва нещо сладко и той започва да произвежда инсулин, за да регулира кръвната захар. Но истински захари, на които инсулинът да реагира няма, той не разпознава тези изкуствени подсладители и нивото му в кръвта остава високо.

В резултат на това апетитът се повишава до „вълчи“, особено към сладка и мазна /калорийна/ храна и се стига до небалансирано ниво на кръвната захар.

Ето основата на народната мъдрост „гладен и дебел“. Това се получава при системна злоупотреба с изкуствени подсладители, които са в изобилие в безалкохолните напитки, сокове в кутии, много от сладкишите и други сладкарски изделия.
 
В козунаците се влагат и много Е-та (а те все по-често не се изписват с Е-номерата им), които се прилагат за по-голяма трайност, вкус, за добър цвят и търговски вид.

Химическите добавки могат да предизвикат алергии, храносмилателни разстройства, кожни обриви, свръхвъзбудимост, особено при децата.

Освен това по Великден е прието да се приготвя и агнешко, което е изключително полезно червено месо. В него съдържанието на холестерол е значително по-малко от другите червени меса. Наситено е с различни витамини, сред които е витамин В12, както и цинк, желязо, магнезий и витамин D.

Важно е да не се прекалява с употребата му,

да не е тлъсто и порцията да съдържа не повече от 120 г.

То трябва да се се консумира с повишено внимание от хора с висок холестерол и пикочна киселина, поради богатия му източник на пурини.

Особено подходящо е след празниците да направим няколко детоксикиращи дни, съветва още д-р Тихомира Георева.

Преяждането и прекомерната употреба на алкохолни напитки е вредно винаги, но при изобилните трапези, които традиционно правим по празниците, тези две явления не са рядкост. Това може да доведе до обостряне на различни хронични заболявания като панкреатит, язва, гастрит, колит и да доведе до декомпенсация на  хронично чернодробно заболяване.
 
За да не се стига дотам правилото е да сме умерени с храната и напитките на празничната маса и след това.