Как да предпазим косата през лятото

През горещите дни е още по-необходимо да се използва балсам, който да възстановява влагата, но и да подхранва

Стил
14:45 - 11 Август 2022
2255
Как да предпазим косата през лятото

Косата предпазва главата от слънчевите  лъчи, защото действа като бариера. От друга страна, обаче косата може да бъде повредена от UV лъчите, ако не се защити. Прекомерното излагане на слънце може да изсуши косата, да я увреди, което да доведе до накъсване и обилен косопад. Затова трябва да се вземат мерки още преди излагането на слънце. Какви могат да бъдат те?

На първо място, независимо дали косата е дълга или къса, е добре да се подстрижат краищата ѝ, особено ако са сухи и накъсани. Така ще се предотврати рискът от по-обилен цъфтеж.  

Носенето на шапка през топлите и слънчеви дни може би е един от най-лесните начини да се предотврати увреждането на косата. Тя е от особена необходимост, когато се ходи на море, тъй като лъчите там са най-силни. Ако не се използва шапка, е препоръчително преди това да се нанесе слънцезащитен продукт за коса. Оказва се също, че някои от слънцезащитните продукти за кожа може да бъдат използвани и за косата. Те обаче трябва да се нанасят в умерени количества, за да не омазняват косъма.

Вместо тях, може да се използват натурални масла като масло от авокадо, кокосово масло или зехтин. Те придават гладкост, блясък, но и осигуряват естествена защита от слънцето.

Ако косата е боядисана, грижата за нея през лятото трябва да бъде още по-голяма. Химичните обработки в комбинация с горещите лъчи на слънцето могат да доведат до изсветляване на цвета, но резултатът ще бъде също сухота. Затова използването на продукти, специално произведени за обработена и боядисана коса, е от важно значение.

През летните дни е още по-необходимо да се използва балсам, който да възстановява влагата, но и да подхранва. Много важна стъпка е и редовното нанасяне на маски за коса, които да я подхранват през лятото.

Тъй като топлината от слънчевите лъчи през този сезон е повече от достатъчна, е добре да се избягва използването на преси, маши и други уреди за коса, които могат допълнително да я увредят. Използването на сешоар трябва да се осъществи с минимална топлина, но винаги преди това трябва да се нанася защитен спрей.