Как да се грижим за кожата през есента

Промяната в рутинната грижа за лицето е задължителна

Стил
17:33 - 20 Септември 2022
1847
Как да се грижим за кожата през есента

Има много неща, за които да се вълнуваме през есенния сезон, но с прехода към него и по-хладното време се променя и начинът, по който кожата ни реагира на новите температури. През лятото има повече влажност, която помага на кожата ни да остане хидратирана и да защити бариерата ѝ. През по-хладните месеци обаче въздухът става по-сух навън, а в дома ни се изсушава от изкуствената топлина на уредите. Когато кожата започне да губи влага, защитната ѝ бариера може да се наруши, причинявайки повишена чувствителност, сухота и дразнене.

Така че промяната в рутинната грижа за кожата е задължителна заедно със смяната на сезоните. Това е от решаващо значение за поддържането на здрав и красив външен вид през цялата година. За щастие, промените не трябва да са нещо грандиозно, а просто няколко неща, които трябва да направите, за да се подготвите за по-ниските температури и сухия въздух.

Хидратирайте с еластин, колаген и алое

Хората с чувствителна кожа или със заболявания като псориазис и екзема може да изпитат усещане на парене или прекалена чувствителност за няколко дни, дори и седмици, по време на прехода между сезоните. Най-доброто нещо, което може да направите, е да хидратирате и покриете кожата си с етерични масла, серуми и кремове. Подхранете я с еластин и колаген, за да подпомогнете процеса на възстановяване. Нанесете студено алое и по-плътни кремове, докато кожата ви се изгражда и ексфолира.

По-плътен овлажнител

Поради промените в околната среда, преминаването към по-плътен овлажнител преди лягане е много важно. По този начин компенсирате промяната, като добавяте повече влага към кожата и задържате хидратацията. Уверете се, че използвате продукт, който е достатъчно плътен, но в същото време не запушва порите.

Овлажнител за устни и околоочен крем

Ако тези две неща все още не са част от режима ви за грижа за кожата през есента, променете тактиката. Точно както трябва да преминете към по-плътен овлажнител, добавянето на тези продукти помага за хидратацията на устните и кожата около очите. Кожата ни не харесва внезапните промени в околната среда, така че добавянето на кремове за устни и очи помага при този преход. За устните може да използвате нещо съвсем обикновено като вазелин или балсам.

Намалете ексфолиантите и ретиноидите

Намалете употребата на ексфолианти и ретиноиди. Причината за този съвет е свързана отново с по-сухия и студен характер на околната среда. Влажността и високите температури обикновено буферират дразнещите ефекти на локалните ретиноиди и ексфолианти, вероятно поради повишеното омазняване на кожата.

Не забравяйте слънцезащитата

Макар слънчевите лъчи през есента да не са чак толкова силни колкото през лятото, те все още са вредни. Именно затова слънцезащитният крем трябва да се използва по всяко време, защото помага за намаляване влиянието на UV радиацията. Тя, от своя страна, може да увеличи риска от рак на кожата. Придържайте се към слънцезащитни кремове с поне 30 фактор.

Добавете витамин С

Витамин С има двойно действие през по-студените месеци и помага за борбата със слънчевите лъчи, които все пак успяват да проникнат през слънцезащитния крем. Освен това, съставката изравнява пигментацията на кожата, което помага за стимулиране на производството на колаген, което пък води до по-ярък тен.

Овлажнител за въздух

Заедно с редовния режим на грижа за кожата, дерматолозите предлагат да си закупите овлажнител за въздух през есента и зимата, за да увеличите хидратацията у дома. Уредите добавят влага в стаята, което е чудесно за кожата, която постоянно взаимодейства с околния въздух. Колкото повече влага има в него, толкова по-добре за външния ви вид.