Как да се справим със сухата кожа през зимата

Ограничете използването на гореща вода и сапун

Стил
16:30 - 16 Ноември 2020
3072
Как да се справим със сухата кожа през зимата

Студеното време с ниска влажност на въздуха понякога прави кожата ни лющеща се и суха през зимата. За щастие, има няколко начина за спасяване на кожата от дехидратация, сухота и лющене.

Ежедневно овлажняване. Ако имате чувствителна кожа, изберете овлажнител, без мирис и ланолин. Нанесете овлажняващият крем на влажна кожа веднага след къпане, това може да помогне да се задържи влагата на повърхността на кожата.

Почиствайте кожата, но не прекалявайте. Твърде много почистване премахва естествените овлажнители на кожата. През зимата е достатъчно да се измият лицето, ръцете, краката и участъците с кожни гънки веднъж дневно. Ако не можете да дочакате ежедневния си душ, не използвайте сапун или детергенти в тези области повече от веднъж на ден. За лицето може да опитате почистване с пянообразен лосион, който оставя естествения защитен слой на кожата и в същото време почиства безупречно.

Ограничете използването на гореща вода и сапун. Ако кожата ви се лющи, не използвайте самите почистващи средства, а техния воден разтвор. Веднага след това нанесете овлажнител на кожата. Внимателно подсушете кожата с леко потупване с мека кърпа, изработена от естествени материи.

Овлажнявайте въздуха. Сухият въздух може да извлече влагата от кожата. Има специални овлажнители на въздуха, които са с достъпни цени.

Защитете кожата си от вятъра. Покрийте лицето си с шал, използвайте балсам за устни.

Защитете кожата си от слънцето. Не забравяйте, че зимното слънце може да е опасно за кожата. Дори и през зимните месеци, трябва да използвате слънцезащитен крем с фактор на защита от слънцето 15 или повече, ако ще бъдете на открито за дълго време. Продължителното излагане на слънчева светлина може да доведе до преждевременно остаряване на кожата и рак на кожата.

Избягвайте изкуственият тен. Солариумът определено е вреден за кожата и увеличава риска от рак на кожата. Ако искате да запазите хубавия си тен след края на лятото, използвайте автобронзанти в комбинация с овлажнители, защото автобронзантите също изсушават кожата.

Приемайте витамин D. През летните месеци в организма се произвежда витамин D поради ежедневното излагане на слънце, но когато настъпи зимата неговото производство намалява. Приемът на добавки с витамини може да гарантира, че ще получите препоръчаното количество витамин D през цялата година.

И накрая, много е важно да хидратирате кожата отвътре, тоест пийте достатъчно вода. Тя не само, че ще е от полза за кожата, но и ще ускори метаболизма.