Как Катар ще гарантира сигурността на Световното? (ВИДЕО)

Силите за сигурност, заедно с партньори от 13 държави, проведоха петдневно учение по сигурността в цялата страна

Спорт
12:50 - 19 Ноември 2022
2825
Как Катар ще гарантира сигурността на Световното? (ВИДЕО)

Очаква се Катар да разположи десетки хиляди служители на силите за сигурност, за да осигури безпроблемното провеждане на Световната купа.

Страната-домакин е подписала множество споразумения за сътрудничество в областта на сигурността с няколко държави. Очаква се над 1,2 млн. фенове да посетят Катар по време на състезанието, което ще се проведе от 20 ноември до 18 декември.

Катарските сили за сигурност, заедно с партньори от 13 държави, проведоха петдневно учение по сигурността в цялата страна. Ученията са имали за цел да проверят готовността и способността за реакция на службите за спешна помощ.

По данни на комитета по сигурността на турнира в ученията, наречени Watan (което на арабски означава "нация"), са участвали 32 000 служители на правителствените служби за сигурност и 17 000 от частния сектор за сигурност.

Кои държави помагат?

По-рано Турция обяви, че ще изпрати над 3000 служители на полицията за борба с безредиците, които да помогнат за охраната на стадионите и хотелите. Турция ще изпрати и 100 полицейски служители за специални операции, 50 специалисти по взривни устройства и 80 кучета-търсачи.

През януари турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция е обучила и 677 катарски служители по сигурността в 38 различни професионални области, без да уточнява подробности.

През август Пакистан се съгласи да изпрати войници в Катар, които да осигурят сигурността по време на турнира. По данни на държавната радиотелевизионна компания "Радио Пакистан" войските са кацнали в Доха по-рано този месец.

Също през същия месец френският парламент одобри изпращането на около 220 служители по сигурността в държавата от Персийския залив за турнира. Те ще гарантират сигурността на феновете, включително на френските граждани, съобщи френското министерство на вътрешните работи.

Катар също така сключи споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с Мароко, съобщи миналия месец Катарската информационна агенция. Миналата година от мароканса страна потвърдиха, че Рабат ще изпрати в Катар експерти по киберсигурност по време на турнира.

През май Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че ще подкрепи Доха в осигуряването на "безопасна" и "сигурна" Световна купа.

Министерството заяви, че ще подкрепи Катар с военни способности за противодействие на "тероризма" и други заплахи за футболните срещи. Подкрепата ще включва подкрепа за морската сигурност от страна на Кралските военноморски сили, усъвършенствано обучение за претърсване на мястото на събитието, подкрепа за оперативното планиране и командването и контрола, както и допълнителни специализирани съвети, заяви министерството.

Катар също така е сключил споразумение с Министерството на отбраната на САЩ за сътрудничество по "технически мерки" по време на турнира.

"Целта на техническите договорености е да се определят и въведат в действие отговорностите, свързани със сътрудничеството между двете страни, и приносът на въоръжените сили на САЩ за осигуряване на подкрепа на събитието Световно първенство по футбол 2022", заяви Министерството на отбраната на Катар в изявление по-рано този месец.

Базираният в Обединените арабски емирства вестник "The National" съобщи, че на бивши йордански войници също са били предложени роли на Световната купа.

С наближаването на Световната купа по улиците на Катар се наблюдават засилени дейности, свързани със сигурността. Създаден е централен команден център, който следи записите от камерите за сигурност на всички осем стадиона на Световната купа.