Как Румен Радев създаде БСП-2

Президентът запълни цепнатините между отломки от Столетницата и събра дългогодишни врагове, докато "Позитано" трепери

Личности
12:45 - 09 Август 2022
9164
Как Румен Радев създаде БСП-2

БСП-2. Така мнозина на "Позитано" 20 определят състава на новия служебен кабинет на Гълъб Донев, нареден и явно отдавна планиран от президента Румен Радев. Отломки от Столетницата и вече бивши врагове смениха доскорошната власт на "Промяната", макар и за няколко месеца до вота на 2 октомври за нов парламент. Как се стигна обаче до обединението под шапката на "Дондуков" 2, макар и имената да са разхвърляни в различни ведомства и агенции? 

Всичко започва с първите залпове на критика, разменени между шефката на левицата Корнелия Нинова и държавния глава в навечерието на изборите за втория му мандат. Докато "Позитано" 20 се тутка в решението дали да го номинира и представи като категоричен свой кандидат за главнокомандващ и през следващите 5 години, опозицията в БСП си създаде Инициативен комитет зад фигурата на Радев.

Лица и имена като Крум Зарков (чрез майка му - журналистката Анна Заркова), Весела Лечева, Кирил Добрев (чрез свои верни другари) започнаха да си пропряват път към изпълнителната власт още през септември 2021 г., докато страната отново бе в условията на служебно правителство заради разпада на краткия 46-и състав на НС. 

За разлика от сегашното обаче тогава из министерствата все още се срещат предимно надпартийни фигури и сглобката е доста пъстра откъм политически цветове, в сравнение със сегашната. 

Не трима министри излъчи БСП за 100-я Министерски съвет, а доста повече. 

Ето как са свързани някогашни неприятели, отломки от партията и основатели на нови партии под крилото на новия премиер Гълъб Донев: 

Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев са тримата флагмани на опозицията в БСП, но между тях самите през годините, освен събиранията на пленумите на левицата, други допирни точки няма. До войната "Позитано" 20 - "Дондуков" 2. 





Като правосъден министър и сочен за най-вероятен бъдещ лидер на Столетницата, Зарков вече върви по утъпканата от Янаки Стоилов (член на Конституционния съд - б.р.) - също бивш служебен титуляр на министерството и опозиционер, при това на няколко ръководства.

Стоилов обаче, който макар да бе изключително харесван от масата социалисти и за лидер на партията, особено като последовател и ученик на покойния Александър Лилов, не пожела да стигне докрай и да се пребори за най-високия етаж на БСП. За разлика от него, Зарков, тъкмо заради изключителната си лоялност към президента, може и да успее. 

Весела Лечева, министърът на спорта, която загуби през март съпруга си Манол Велев (след дългогодишна кома - б.р.), пък има допирни точки не с кого да е, а с Мая Манолова - също бивш член на БСП, дългогодишен депутат от левицата и зам.-шеф на НС. Лечева с нейния любим Сотир Ушев бяха кумове на една от най-одумваните политически двойки сред социалистите - Манолова и Ангел Найденов.


Семейните приятели през 2016 г.

А той, докато бе отбранителен министър в кабинета на Пламен Орешарски, възнагради приятелия си и бъдещ кум Ушев с шефското място на ИА "Военни клубове и военнопочивно дело". Четиримата, освен критиките към Корнелия Нинова и общият знаменател "Радев", събира и тенисът. А явно министърът на иновациите, назначен от Радев - Александър Пулев, е харесал бившата пиарка на Манолова Пенка Георгиева, защото тя пък получи поста шеф на пресцентъра при него. 

Явор Гечев, откритието на Кирил Добрев през далечните 2008-2009 г., впоследствие оглавил два пъти поред Младежкото обединение на БСП, стигна до върха на земеделското министерство след като няколко пъти беше едва вице. Верен на президента на ПЕС Сергей Станишев обаче той влезе в редица конфронтации именно с Добрев.

Докато левицата се тресеше от битката между Станишев и Първанов през 2012 г., а Гечев бе лансиран за втори мандат начело на Комсомола от тогавашното ръководство, хулиганът в БСП Добрев открито дирижираше кампанията на бившия президент по връщането му начело в партията. При това също с оръжие, дадено в лицето на младеж.


Добрев и Гечев преди развръзката

Днешният губернатор на Пазарджик (назначен от Гълъб Донев) Трендафил Величков влезе в битка за младежката организация като кандидат, гравитиращ около основателя на АБВ, точно срещу Гечев. Но загуби, а изходът от инфарктната тогава конференция на комсомолците предизвести и резултата от сблъсъка на титаните и Станишев остана начело на левицата. 


Младежите бистрят политики заедно, но като конкуренти в БСП

Говорителят на правителството Антон Кутев също е част от отбора на Радев, въпреки че с редица от посочените по-горе лица "не мели брашно". Кутев, който дълги години бе глашатай на БСП, е сред най-острите критици на Корнелия Нинова. Същото прави и дъщеря му Мина, вече зам.-лидерка на младежите. 

Той, също като Гечев и Найденов, бе на страната на Станишев срещу намерението на Първанов да си върне лидерския пост в партията. Сега обаче всички изброени, макар изпадали в тежки скандали в миналото, пеят в общ хор срещу Нинова.

Това са политици и от крилото на Станишев, и последователи на ултралявата линия на Янаки Стоилов, и технократи в ПЕС, и симпатизанти на Първанов, и приближени до Мая Манолова - всички, събрани под крилото на президента. 

На "Позитано" упорито твърдят, че кръгове около агент Гоце, семейни приятели на Лечева и Добрев са настанили свои хора из целия кабинет. А плановете за чистки заради БСП-2 и в партията, и впоследствие във властта (ако левицата отново се сдобие с шанс да се докосне до нея) се чертаят ежедневно, разкриват запознати с разкъсаната и грохнала от ежби Столетница.