Как Сърбия разви ваксинационния туризъм

Белград поръча имунизации от Китай, Русия, както и от западните производители

Новини
09:39 - 21 Октомври 2021
3761
Как Сърбия разви ваксинационния туризъм

Официално Сърбия е кандидатка за членство в ЕС и гледа на Запад. Но присъединителните преговори до голяма степен са в застой. В последно време президентът Александър Вучич залага на добрите контакти с Русия и най-вече с Китай, макар същевременно да продължава да държи на бъдещото членство в ЕС. И сега, във времената на пандемия, Сърбия печели от тази политика, пише Михаел Мартенс във ФАЦ.

Белград поръча ваксини от Китай, Русия, както и от западните производители. Имунизационната кампания започна още в края на миналата година, а от месеци страната разполага с повече препарати, отколкото са нужни за собственото ѝ население. Поради това правителство в Белград разработи следния бизнес модел: който резервира хотел в Белград и може да докаже това, получава правото да се ваксинира безплатно с препарат по избор. Офертата се посреща най-добре от руснаците, но интерес към нея се проявява и от Бразилия, Нова Зеландия и Австралия.

През последните месеци десетки хиляди чужденци са се ваксинирали в Сърбия, тъй като в родните им страни или още не им е дошъл редът, или не могат да получат ваксината, която предпочитат.

Руснаците определено са най-много, като причините, поради които са дошли, са различни, посочва Михаел Мартенс. Бизнесмените, които имат контакти с държавите от ЕС, се нуждаят от ваксина, която страните членки признават - за разлика от руския "Спутник". Руски студенти или туристи също искат ваксина, която да е призната на Запад, за да могат да пътуват.

Обстоятелството, че руснаците нямат нужда от виза, за да дойдат в Сърбия, само улеснява нещата. Както информират сръбските медии, в Москва и в Санкт Петербург отдавна се предлагат готови пакети за имунизационни пътувания до Сърбия.

Сърбия предложи възможността за масова ваксинация на чужденци за първи път още през март, като тогава причината бе банална: срокът за годност на почти 25 000 дози ваксини изтичаше и в противен случай те трябваше да бъдат изхвърлени. Тогава от предложението се възползваха около 22 000 души. А междувременно от възможността да се ваксинират в Сърбия са се възползвали над 160 000 чужденци.

ИЗТОЧНИК: DW