Как се погребват българите, починали от коронавирус?

Новини
20:55 - 10 Април 2020
25845
Как се погребват българите, починали от коронавирус?

Почиланите от коронавирус българи не се погребват по специална процедура, а по общия ред, научи Lupa.bg от служители на една от най-голямата частна погребална агенция. България навярно е единствената държава в света, в която не се спазват специални правила при изпращане на покойници, засегнати от чумата на ХХI век. В Италия и САЩ например не се допускат близки на траурната церемония, но у нас това са просто препоръки, които никой не съблюдава дали се спазват.

Погребенията на починали от Covid-19 не се извършва по различен начин от тези на всички останали покойници, потвърждават и от "Гробищни паркове". Според служителите на общинското предприятие не са нужни специални мерки, тъй като телата на починалите не носели риск от заразяване. СЗО обаче твърди обратното и препоръчва да няма никакъв контакт с телата на покойниците

"Разбира се, спазваме мерките, които са наредени от Министерство на здравеопазването - използваме маски и ръкавици. Близките на покойниците също са с маски, за това настояваме изрично. Всички са много отговорни, не сме имали проблеми с роднини на покойници", добавят от общинското предприятие.

Препоръчва се погребенията да се извършват в силно ограничен кръг, без роднини, а най-близките могат да си вземат последно сбогом с покойника при затворен ковчег, който се спуска в земята, без да се извършва ритуал. На едно от погребенията на починала жена от Covid-19 преди дни обаче е имало над 20 души.

Повечето починали от коронавирус са били кремирани, твърдят ог траурните агенции. Към днешна дата няма допълнително забавяне при кремирането - то се извършва по стандарт най-късно до 48 часа след приемане на покойника и при условие, че са приети и обработени необходимите документи.

Препоръка от Министерството на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор е изпратена до директорите на РЗИ-тата още на 23 март. В нея е посочено, че "покойниците, починали от заболяванията холера, чума, петнист тиф, или от ново непознато, опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид, разрешен за предоставяне на пазара по Реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и Съвета от 22 май 2012 г."

Лицата, които извършват тази дейност, трябва да работят с лични предпазни средства.