Как Трактора загуби дело за 300 бона срещу Едвин Сугарев

Съдът оправда публициста, че е посочил Алексей Петров като организатор на убийството на прокурора Николай Колев

Новини
16:01 - 17 Август 2023
8329
Как Трактора загуби дело за 300 бона срещу Едвин Сугарев

Застреляният в сряда от наемен убиец по време на разходка на Витоша Алексей Петров се гордееше приживе с контактите си в съдебната система – Трактора не беше признат за виновен по нито едно от множеството обвинения за мафиотски деяния, а накрая даже осъди МВР и прокуратурата. Единственият, срещу когото Алексей Петров загуби съдебно дело, беше популярният публицист и общественик Едвин Сугарев.

През годините Трактора водеше няколко съдебни дела от частен характер срещу Едвин Сугарев, като първите от тях бяха заведени още през 2005 г., а последното – през 2012 г.

Трактора искаше обезщетение от 300 000 лева от Едвин Сугарев, заради това, че го е посочил като организатор на убийството на варненският военен прокурор Николай Колев, разстрелян от килър пред дома си на 28 декември 2002 г.

През 2011 г. Сугарев свидетелства в съдебната зала в процеса „Октопод” и пред съдиите обяви, че Алексей Петров е организирал екзекуцията на прокурора Николай Колев,

 известен приживе като най-големия враг на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

Същите показания Едвин Сугарев дава и на досъдебното производство, образувано за убийството на Николай Колев, както и пред различни медии от 29 декември 2002 г. насам. Заради тези негови думи Алексей Петров подаде частна тъжба в съда за клевета и претендираше за 300 000 лева обезщетение. Сугарев обаче беше оневинен на две съдебни инстанции, спомнят си паметливи свидетели на процеса.

Едвин Сугарев е сред малцината, които Алексей Петров не успя да стресне със заплахи, репресии и съдебни дела

Решаваща за решението на съдиите да оправдаят Едвин Сугарев е пламенната реч на защитаващия се сам Едвин Сугарев, който направи на пух и прах адвоката на Трактора – бившия депутат от „Атака” Антон Сираков. Пред магистратите Сугарев се върна години назад и подробно се аргументира как е придобил „вътрешна убеденост”, че Алексей Петров стои зад убийството на прокурора Николай Колев.

Сугарев се позова на свои лични разговори и срещи с прокурор Николай Колев, преди да бъде разстрелян, със съпругата му Нанка Колева, с бившия главен прокурор Борис Велчев и със следователя по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева – Илия Илиев, който почина от инфаркт пред кабинета на бившия главен прокурор Борис Велчев в Съдебната палата, както и на други прокурори, с които е разговарял през годините.

Софийският градски съд изтъква като довод за оневиняването на Едвин Сугарев, че изразът му е изваден от контекста и твърденията му, които са едни и същи в публичното пространство от убийството на прокурора Николай Колев на 28 декември 2002 г. насам, изразяват лично мнение.

СГС се позовава и на трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, където се прави ясно разграничение между разгласяване на факти и мнения, които съдържат лична преценка: „Съществуването на факти може да бъде установено, докато истинността на оценъчните съждения не се поддава на доказване. Доказването на истинността на оценъчните съждения е неизпълнимо и нарушава самата свобода на мнение, която е основна част от правото, гарантирано в член 10 от Конвенцията”.

Убийството на прокурор Николай Колев остана неразкрито, а Едвин Сугарев отдавна твърди, че Алексей Петпров е организирал екзекуцията на магистрата.

Преди това дело, Алексей Петров беше заел още три дела за клевета срещу видния общественик и публицист, който винаги е поддържал аргументираната позиция, че Трактора е замесен в кървави екзекуции и е действал съвместно с Филко Славов и барети от СОБТ като наказателен отряд на бившия главен прокурор Никола Филчев.

„Не мога да си обясня защо Алексей Петров предяви пореден иск срещу мен чак сега, след като аз в течение на десет години съм отстоявал същото мнение относно това убийство и многократно съм го изразявал публично. Тъй като сродни искове за клевета са повдигнати и срещу други свидетели срещу Алексей Петров по дело, по което той е съден за организиране на престъпна група, рекет, насилие и опит за убийство, не мога да отмина подозрението, че става дума за един от вариантите да се притискат свидетелите срещу него, като им се предявяват искове за огромни суми”, коментира през 2013 г. оправдателната си присъда Едвин Сугарев в личния си сайт „Свободата”.