Каква бойна техника идва у нас?

У нас
21:29 - 25 Януари 2022
5428
Каква бойна техника идва у нас?

Между 5 и 10 бойни единици техника на Военновъздушните сили на Нидерландия и Военноморските сили на Испания идват у нас в рамките на плана на НАТО за усилване на отбранителните способности на Алианса заради ескалиращото напрежение между него и Русия в контекста на конфликта с Украйна. Какъв обаче е ресурсът, с който страната ни ще разполага според доста противоречива информация и от официалните власти на страните, и от местните медии?

В края на миналата седмица стана ясно, че Испания ще прати у нас 2 изтребителя, а новината бе потвърдена от военния министър Стефан Янев едва след публикуването й в мадридските издания. В понеделник обаче от там обявиха, че са в готовност да предислоцират у нас до 7 бойни самолета, като не е изключено да се разделят и противоподводен самолет, отново за нуждите за охрана на Черно море. По-късно пък, във вторник сутринта, El Pais написа, че в България се изпраща и една фрегата, без да се уточнява класа й.

В същото време Нидерландия заяви, че е в готовност да прати 2 броя F-35 у нас, за да се обезпечи мисията по Еър Полисинг на страната ни на фона на проблемите с техниката в родните ВВС. Испания пък е готова да помогне с Юрофайтър Тайфун. И двата вида бойни самолети са последно, пето поколение. Засега не е ясно дали и как ще се осъществи обучението на българските пилоти, част от които изпълняват нальота си единствено със съветските МиГ-29. Припомняме, полк. Валентин Терзиев загина след учение над Черно море с едва 12 часа нальот за годината, от които поне 3 са били като инструктор на по-млад пилот.

Средно за САЩ през 2016 г., например, нальотът на един въздушен ас е между 150 и 200 часа годишно.