Каква есен ни очаква?

Астрометеорологична прогноза за България

Нещо за четене
09:40 - 17 Септември 2023
16887
Каква есен ни очаква?

На 23 септември в 09:50 часа българско време настъпва астрономическата есен. Звездната карта на есенното равноденствие показва, че есента ще е по-студена като цяло и можем да очакваме в определени периоди по-съществени количества валежи от дъжд, особено в източните части на страната.

Между 22 и 28 септември ни очаква прекрасно топло и по-сухо време като цяло. По-слънчево ще бъде времето на 23-ти, макар и не през целия ден. Временно леко понижение в температурите и повишаване на облачността – на 24 септември. Възможно е и краткотрайно преваляване от дъжд тогава, усилване ва вятъра. На 25 и 26 септември очаквам хубаво, по-слънчево и топло време, с усилване на вятъра на 26-ти. Сутрешна мъгла и слана може да има на 27 и 28 септември, разкъсана облачност и понижение на температурите. На места може да се очакват и валежи.

МЕСЕЦ ОКТОМВРИ

Времето ще се задържи топло и сухо през седмицата 29 септември – 5 октомври. Слънчево и топло ще бъде на 29 и 30 септември (може да има по-силен вятър на 30-ти), на 3 и 4 октомври. Леко понижение на температурите очаквам на 1 и 2 октомври, като на 2-ри може да има разкъсана облачност и да е ветровито. На 5 октомври времето също е обещаващо приятно, ветровито и в следобедните часове може да се заоблачи. Между 6 и 13 октомври времето ще се задържи по-сухо и приятно за месеца, по-често ветровито. На 6 и 7 октомври може да бъде по-влажно и облачно времето, като на 7-ми е възможно и да вали дъжд. На 8, 9 и 13 октомври ще е по-топло и слънчево, с усилване на вятъра на 9-ти. Постепенно ще се понижават температурите на 10, 11 и 12 октомври, като на 12-ти може да има мъгла и слана. През тази седмица Марс във Везни образува

неблагоприятен аспект с Плутон, което повишава опасността в световен план за атентати, прояви на насилие и инциденти.

В личен план по-предпазливи в действията си трябва да бъдат родените през трета декада, както и хора с други рождени планети в последните градуси на знаците Овен, Рак, Везни и Козирог.

На 12 октомври Марс преминава във водния знак Скорпион – воден знак. Но времето ще се задържи все още приятно и по-топло за октомври през седмицата 14 – 21 октомври. Променливо и ветровито ще бъде времето на 14-ти, когато е Новолуние и слънчево затъмнение. Облачно ще бъде на 15, 16 и 17 октомври, когато може да очакваме и валежи с усилване на вятъра. По-топло и слънчево ще бъде на 18 и 19-ти, като в следобедните часове на 19-ти ще започне отново да се заоблачава. На 20 и 21 октомври температурите ще са малко по-ниски, а на 21-ви може и да вали през втората половина на деня. Не са изключени и гръмотевици. Звездната карта на лунната фаза на 22 октомври показва влошаване на времето застудяване през седмицата 22 – 27 октомври. В късните часове на 22-ри Меркурий преминава във водния знак Скорпион, а към него на 23-ти се присъединява и Слънцето. Скорпион е влажен и студен знак. По-ниски температури, облачно време и валежи ще има между 22 и 25 октомври, като на 22 и 23 може да има и по-силен вятър. На 26 и 27 октомври се очаква леко повишение на дневните температури и по-слънчеви часове. Но нощните температури ще са доста по-ниски.

Звездната карта на тази лунна фаза показва и възможност за земни трусове (както у нас, така и в Турция, в други страни около нея),

за инциденти в строителството, в планините, в мини или метро. Влиянието на слънчевото, а след него и на лунното затъмнение е много мощно.

МЕСЕЦ НОЕМВРИ

Между 28 октомври и 4 ноември ще има леко подобрение във времето, но по-често с усилване на вятъра. На 28 октомври е Пълнолуние и лунно затъмнение. На този ден, както и на 29-30 октомври очаквам времето да е променливо и ветровито, като не са изключени и гръмотевични бури. На 31 октомври и 1 ноември – леко повишение на дневните температури с тенденция за повече слънчеви часове. Повишаване на облачността в следобедните часове на 1 ноември, а на 2, 3 и 4 ноември времето ще е облачно с възможни краткотрайни валежи. През седмицата 5 – 12 ноември дневните температури ще се повишат. Повече слънчеви часове може да очакваме на 5, 6, 9 и 10 ноември, но като цяло времето ще е променливо, ветровито и са възможни гръмотевични бури. На 7 и 8 ноември времето може да е прохладно, облачно. В нощните часове на 8 срещу 9 и в ранните сутрешни на 9 ноември може да има по-гъста мъгла. В следобедните часове на 11 ноември времето очаквам да се влошава постепенно и на 12 и 13 ноември вече ще има по-съществени количества валежи от дъжд. През седмицата 13 – 19 ноември времето рязко ще се влоши и температурите ще бъдат ниски. Но това е нормално за месец ноември. В по-високите части на планините, а и в някои по-ниски части, може да завали и сняг. Времето ще бъде бурно, с по-силен вятър и валежи. Единствено на 14 и 15 ноември може да има слънчеви часове.

В някои райони по света ще има тежки наводнения и други природни катаклизми, сериозно напрежение в световен план – на 13 ноември и Новолуние в Скорпион, в съвпад с Марс и в неблагоприятен аспект с Уран в Телец.

През седмицата 20 – 26 ноември можем да очакваме леко подобрение на времето, но ще бъде все така ветровито. По-облачно време и валежи може да има на 20-ти в следобедните часове, на 21 и 22 ноември. На 23 и 24 ноември температурите ще се повишат, но в късните часове на 24-ти времето отново ще се намръщи. На 24 ноември Марс преминава в огнения топъл знак Стрелец и ще носи повече топлина в някои периоди през следващия месец и половина. На 25 и 26 ноември температурите ще са по-ниски, а на 26-ти може вятърът да е по-силен, на места да има бури. През седмицата 27 ноември – 4 декември времето ще бъде променливо, ветровито и студено. Единствено на 2 и 3 декември може да бъде по-слънчево. Валежи с по-силен вятър очаквам на 27, 29 и 30 ноември, а също на 1 и 4 декември. Не е препоръчително между 24 ноември и 5 декември родените през първа декада и с други планети в първите 10 градуса на знаците Близнаци, Дева, Стрелец и Риби да пътуват на дълъг път и да предприемат рисковани действия, особено в планините.

МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

През седмицата 5 – 12 декември ще имаме затопляне, повишение на температурите и по-сухо време. На 5 и 6 декември – променливо, с разкъсана облачност; на 7 и 8 декември – по-топло и слънчево време. На 8 декември, празникът на студентите, Марс в Стрелец е в съвпад със звездата Антарес от съзвездие Скорпион.

А това повишава опасността на този ден от инциденти, особено във вечерните часове, когато Луната ще е в неблагоприятен аспект с Плутон.

На 9 и 10 – облачно с възможност за валежи, с усилване на вятъра на 10 декември. На 11 и 12 декември – по-слънчево време и повишаване на температурите. Но да не забравяме все пак, че е декември и не можем да очакваме летни температури. В дните от 13 до 18 декември не се очакват сериозни количества валежи, температурите ще са по-ниски от предходната седмица, а вятърът ще носи усещането за студ. По-приятно ще бъде времето на 13, 14 и 16 декември, макар да е с по-разкъсана облачност. Тогава има повече шанс за слънце. По-облачно може да бъде в следобедните и вечерни часове на 15, на 17 и 18 декември, когато може да очакваме и валежи от дъжд/сняг. Между 19 и 26 декември вече може да паднат по-големи количества сняг. Времето ще е влажно и студено, но не съвсем мразовито. Валежи от сняг очакваме на 19, 22 и 23 декември. Малко по-слънчеви дни се очертават 20 и 21, 24 и 25 декември, като на 24 и 25-ти може да е по-ветровито. На 26 декември времето ще се влоши – ще е облачно, а най-вероятно и ще вали. Седмицата от 27 декември 2023 г. до 3 януари 2024 г. се очертава доста по-студена, особено в източните райони на страната. Температурите ще са много по-ниски, а в някои дни могат да се очакват и минусови температури.

Марс и ретроградният Меркурий в Стрелец образуват неблагоприятен аспект с водната планета Нептун.

Облачно време и валежи ще има на 27, 28 и 31 декември, както и на 2 януари 2024-та. На 29 и 30 декември ще има и слънчеви часове. На 1 януари 2024 г. също ще е студено, но не очаквам сериозни валежи. На 3 януари има шанс за повече слънчеви часове. Между 4 и 11 януари повече валежи и по-ниски температури се очакват в западните райони на страната.

Зимата настъпва на 22.12.2023 г. в 05:27 часа българско време. Звездната карта на зимното слънцестоене показва, че ще имаме добро количество валежи през зимата в страната. В Западна България ще бъде доста по-студено през зимата, а в източните части – по-мека като цяло в определени периоди. Времето през месец февруари и първата половина на март 2024 година ще бъде най-студено.

Марги Паскалева