Какво честваме на 9 май?

Новини
07:46 - 09 Май 2019
2240
Какво честваме на 9 май?

С типичното българско двоумение в обществото ни продължава да витае някакъв необясним дуализъм относно това какво точно отбелязваме на 9 май. А фактите са еднозначни — това е Денят на Европа, защото на 9 май 1950 г. тогавашният френския министър на външните работи Робер Шуман прави своята историческа декларация, която полага основите на Европейския съюз.

Конфузът, или съвсем умишленото заблуждение идва оттам, че Русия отбелязва на тази дата Деня на победата с пищни паради, танкове и ракетни установки по "Червения площад". Въпреки че Германия подписва акта на безусловна капитулация през съюзниците още на 7 май 1945, а реално Втората световна война приключва с капитулацията на Япония на 2 септември 1945.

Повече от десетилетие България е част от Европейския съюз и гордо чества 9 май като Деня на Европа, защото ние сме неделима част от културното, историческо и политическо пространство на Стария континент. Или както е казал дядо Вазов "... и ний сме дали нещо..." на Европата.

В тези дни, когато общият ни дом на континента е обект на безпрецедентни атаки от страна на вътрешни и външни врагове, е по-важно от когато и да било да бъдем заедно, горди и уверени в цивилизационния си избор като нация.

Честит празник!