Какво да видим в Милано с минимален бюджет ?

Катедралата, градът на модата, на грандовете Интер и Милан - заслужава си

Нещо за четене
17:04 - 19 Март 2019 (обновена)
58256
Какво да видим в Милано с минимален бюджет?

Ох, искаш да видиш и да разгледаш Милано? Добре. И без да пръскаш много пари за тази цел. В Милано можеш да съзреш много дизайнерски марки, супермодели и супер коли. Там, където красивите и богати хора се забавляват - пият шампанско, танцуват в нощни клубове и като цяло се радват на живота. Искаш и ти да си като тях?

Стилът и духът на италианската столица на модата... Изглежда твърде скъпо за нормалните, нали? Това е погрешно впечатление. Ще ви предложим няколко интересни неща, които да посетите и да си изкарате приятно в Милано с минимален бюджет.

1. Закуска за шампиони
Знаете как италианците закусват. Не търсете традиционните за вас бекон и яйца, а се насладете на италианската закуска - силно кафе и още по-сладки и хрупкави сладкиши. Това е един обичай, който трябва да прегърнете сърдечно, когато сте в Милано, особено когато това означава да посетите място като Павé (пекарни и закусвални). Започнете деня си по италианския начин с изключително добро капучино и още по-изключително добри сладкиши. Наистина, тези момчета са сладкарски алхимици. Произведенията се оценяват с 10 по десетобалната и не ви гарантираме, че можете да спрете само с едно изделие. Ние също нямаше да го направим.

2. Терасата на Дуомо (Катедралата)
Дори и да нямате кой знае каква работа в Милано, няма начин да не посетите Катедралата и да се изкачите на покрива на Дуомо. Да, честно казано, това е възможно най-туристическото нещо, което можеш да направиш там - да бъдеш заобиколен от още много други туристи, които искат да се насладят на гледката на града от високо. И не само различните ъгли, от които можете да видите града от птичи поглед, а и различната архитектурата, която е толкова сложна, че ви кара да се чудите как е възможно да се посторои такова нещо само от човешки ръце. Можете да се изкачите до върха, като използвате услугите на асансьор, но това ще ви струва 13 евро. Така че вземете си бутилка с вода и вържете здраво връзките си, защото ще се качвате по стълбите. Това е по-евтиният вариант - срещу 8 евро, а и ще изгорите няколко калории след закуската.

3. Отидете до квартала на каналите Навили
Това е един от най-живописните и красиви квартали в Милано. Посещението на Навили няма да ви струва и цент! Това е вълнуващо, любовно, красиво и прекрасно място с още по-прекрасна атмосфера - а наоколо е вода, движеща се в каналите. Типично като във Венеция, но не съвсем. Строежът на множеството канали е започнал през 1179 г. В миналото дългите 150 км канали се използвали за напояване, превозване на стоки и хора. Днес от каналите са останали само три. Децата могат да тичат на воля, да си играят и да се почувстват като италианци. Можете да се насладите на прохладата, а също така и да направите обиколка с лодка. Но, честно казано, още по-добре е да се поразхождате, да се насладите на всичко около каналите. И тъй като не са сред топ дестинациите на града, разходката тук е истинско удоволствие. Тук ще срещнете много местни жители и малко туристи. Истински рай, ако искате да се потопите в атмосферата на Милано. Всяка последна неделя от месеца има "бълха" пазар, където лесно можете да загубите часове. Вечерно време е още по-оживено, тъй като по улиците излизат тълпи, които да се разходят, да си побъбрят, да седнат на аперитиво. Това е частта от града, която те кара да се замислиш върху много неща, да останеш сам със себе си, ако е нужно, и да бъдеш част от Милано. Прекарайте няколко незабравими часа тук - кафе, аперитиви, десерти, други неща за хапване или пък да си купите нещо от местния пазар.

4. Насладете се на "Тайната вечеря"
За съжаление не можете да получите много време, за да зърнете "Тайната вечеря". Можете да си платите, а срещу това ще имате на разположение 15 минути. Проблемът тук е друг - записванията и резервирането на онлайн билети става месеци предварително. Произведението на Леонардо Да Винчи е едно от най-известните в целия свят, така че си заслужава. Цената е 8 евро, но вече ви казахме, че резервацията на билети става доста преди датата, в която искате да посетите Милано и да видите на живо Исус и останалите.

5. Вземете и се насладете на Пиадина (Piadina)
Забравете пастата (макароните), пицата и панини, а си вземете пиадина в "Cera Una Volta Una Piada". Какво представлява пиадината ли? Традиционно италианско тънко хлебче, обикновено приготвяно в провинция Романя (Форли, Чезена, Равена и Римини). Прави се от бяло брашно, свинска мас или зехтин, сол и вода. В повечето случаи се приготва на камък (плоча) или теракот, колкото и странно да ви звучи. Хлебчето се пълни с всевъзможни италиански вкуснотии - кюфтенца, маслини, прошуто, зеленчуци на скара, прясна поцарела, рукола. На няколко места в Милано можете да намерите тази верига от заведения, а цената между 5 и 7 евро ви гарантира и сериозно качество, както и обилно количество храна, което ще ви засити.

6. Почивка в парка
Индро Монтанели (Giardini Indro Montanelli) е красив и спокоен парк в сърцето на Милано. Няма да ви струва нито цент, за да влезете и да се разходите в него, да се насладите на природата и да отпочинете малко. Чудесно място! Ако ви е малка лудница в живота на забързания град, то това е мястото, където трябва да поседнете на пейка или да се поразходите лежерно. Можете да се насладите на слънцето и хубавото време, а също и да поседнете или да се поизтегнете на тревата. Може и да подремнете, защо не. Изграден е между 1782 – 1786 г. от италианския архитект Джузепе Пиермарини. От своето проектиране до сега, паркът претърпява няколко разширявания и днес площта му е 172 000 кв.м - най-големият в Милано. Ако сте настроени за разглеждане на музеи, може да отидете в Музея по естествена история или Планетариума, които са разположени на територията на парка. Можете да посетите и парк Семпионе (Piazza Castello) - ще са ви необходими 2-3 часа, за да го обиколите. Намира се до някои от популярните исторически забележителности (дворецът Сфорцеско, например) и институции, романтичен и леснодостъпен. Паркът предлага забавления, алеи за велосипеди и джогинг, а флората и фауната изобилстват.

7. Хапнете джелато (сладолед)
Няма значение къде отиваш в Италия, но винаги трябва да се насладиш на вкуса на вафления конус, в който има обилно количество кремообразно съдържание - сладолед! Италианците са известни със сладоледа си, освен и с пиците и още куп храни. В Милано има редица невероятни места, където да хапнете превъзходен сладолед, а едно от местата е "Biancolatte". Ще получите две големи лъжици сладолед и въпреки че там е малко по-скъпо от други джелатерии в Милано, уверяваме ви, че си заслужава разликата от няколко цента. Опитайте лешника, както и сладоледа с парценца шоколад.
Ако харесвате сладки неща, то вашето място е магазинът за торти "La Siciliana". Отлични сицилиански сладкиши, направени от хубаво тесто. Както се казва на български - от пиле мляко. Когато времето е топло, пред заведението има и маси.

8. Свободна и безплатна разходка из Милано
Пешеходната обиколка из Милано винаги е добра идея. И напълно безплатна. Хубаво е някой да познава малко града или да можете да се ориентирате с карта, тогава няма да имате никакъв проблем. За няколко часа можете да обиколите всички забележителности, които никой не пропуска да види в Милано - Дуомото, за който не е нужно да правите онлайн резервация, просто бъдете там в 10:00, някой хубав ресторант с пица, магазини, както и типичните италиански улици. Милано е ваш, насладете му се!

9. Повозете се на трамвай. Задължително!
Трамваите в Милано са очарователни, приличат малко на тези в Лисабон и нямащи вече нищо общо със софийските. Някои от тях са почти на 100 години и са като малко парче част от историята на града. Също така са прекрасен начин да се придвижвате. Можете да си закупите билет от 1.50 евро, който важи в рамките на 90 минути, а с карта, взета от Duomo Metro, ще знаете кой трабвай къде отива. 24-часовата транспортна карта е 4.50 евро, за 48 часа - 8.25. Ще съжалявате, ако не ползвате този вид транспорт.

10. Аперитиво (Aperitivo)
Една от най-добрите италиански традиции! Пийване + безплатна храна = щастливи туристи. Има и още нещо - не на всички места храната е "безплатна", но винаги можете да се ориентирате и да поразпитате някои местни, те ще ви упътят. Но можете да си вземете хубав коктейл или вино със селекция от хапки и закуски, като намирането на подобен род заведения е в споменатия вече квартал Навили и неговите канали (виж точка 3). Там е супер за аперитиво. "Maya" е едно отлично решение. Приянто малко местенце, в което правят хубави и силни коктейли за 10 души, вкусни неща за хапване на "шведска маса", понякога и с мексикански дъх. Опитайте мохитото от маракуя.

11. Градският аквариум
Заслужава си, стига да имате време от около 3 часа. Работното време на аквариума е от 9:00 до 13:00 и от 14:00 до 17:30. Входът е безплатен, а вътре ще е интересно, както и за децата, така и за възрастните - много видове риби и различни и фотографски изложби.

12. Модният квартал
Това е модният подиум, модната витрина на Милано. Тук гостите на града и местните, могат да се насладят на истинско прет-а-порте на световно известни марки. Модният квартал е изцяло пешеходна зона, което позволява на любителите на пазаруването да се разхождат до умора тук. Красиво декорираните витрини на известните магазини, приятната атмосфера и възможността да си купиш нещо - задължителна спирка по време на обиколката ви в Милано.

13. Ла Скала
Няма как да отидете в Милано и да не видите един от най-известните театри не само в Италия, но и в целия свят. Създаден е през 1778 г. по проект на Джузепе Пиермарини. Сцената на Ла Скала, която се намира в централната част на града, се слави с една от най-добрите и невероятни акустики на планетата. На тази сцена са пяли едни от най-известните изпълнители в света. Неокласическата сграда привлича хиляди почитатели от всички краища на света. Тук, освен прекрасни представления, има и музей (раб. време: 9:00–12:30 и 13:30–17:30), събрал в себе си частици от историята на Ла Скала - от създаването си до наши дни.

14. Триенале
Това е арт център с постоянни и временни изложби. И ако очаквате да видите обикновен музей с класическо изкуство, значи сте объркали мястото. Триенале е арт зона за съвременно изкуство, архитектура и дизайн. Сградата, в която се намира арт центърът, е разположена в края на парк Семпионе (виж точка 6). Била е построена през 1933 г. от Джовани Музио, а предназначението й било да помещава най-различни изложби, свързани с изкуството, архитектурата и индустрията, които са се провеждали в града на всеки 3 години, както подсказва и името й. Ла Триенале показва произведения на световноизвестни попарт икони като Кийт Харинг и Рой Лихтенщайн. Дори и модните гиганти Джорджо Армани и Луи Вюитон имат свои експонати в арт зоната на Милано. Работното време е от вторник до неделя: 10:30-20:30, в четвъртък 10:30 - 23:00, а почивният ден е понеделник.

16. Стадион "Сан Сиро"
Една от забележителностите и гордост на града е "Сан Сиро" - спортният комплекс, чийто стадион е известен и като "Джезепе Меаца". Кръстен е на едноименния футболист, който е двукратен световен шампион с Италия и е играл в двата гранда - Интер и Милан, които домакинстват на него. Ако има футболен мач, когато сте в Милано, не пропускайте! Ще се насладите на тръпката да видите и чуете хор от 80 000 фенове. "Сан Сиро" е един от най-големите като капацитет (81 277 зрители) стадиони в Европа, което му отрежда престижното пето място. Пред него са само "Камп Ноу" в Барселона, "Уембли" в Лондон, "Сигнал Идуна парк" в Дортмунд и "Стад дьо Франс" в Париж.

17. Езерото Комо
Едно от красивите местенца около Милано. Не е в самия град, но има какво да се види определено. Красота и спокойствие, но придвижването ви ще е свързано и с определени средства. Разходка до езерото Комо си заслужава - там е и паметникът на Пенчо Славейков (починал е в хотел "Белависта").