Какво лято ни очаква според звездите и кога да ходим на море?

Астро
19:20 - 26 Юни 2022
6320
Какво лято ни очаква според звездите и кога да ходим на море?

Дойде време да направим прогноза за времето в България през лятото на 2022 година. Астрономическото лято у нас тази година настъпи на 21 юни в 12:13 часа българско време. С тази дата и час (с координати на България и различни населени места) се съставя астрологична карта на Лятното слънцестоене, която ни дава една глобална картина на времето през целия сезон. С помощта на ясни астрологични методи и средства анализът на звездните карти на лунните фази ни представя какво ще бъде времето през дните на всяка отделна седмица през текущия месец.

Още от древни времена земеделците, животновъдите и мореплавателите много успешно са се ориентирали по звездите какво ще бъде времето за деня и през следващи дни. А в днешното съвременно общество Астрометеорологията ни дава възможност да имаме представа какво ще бъде времето у нас (а и в други държави според техните координати и час) за по-голям период от време. Така много успешно можем да планираме своите лични празници или обществени мероприятия на открито, почивки и пътувания, за които хубавото време е важно. А ако планирате своята почивка в друга страна, може да бъде направена прогноза за времето на вашето пребиваване там според координатите на населеното място, съобразено с часовата разлика. 

Астрологичната карта на Лятното слънцестоене показва, че лятото в България ще бъде топло и сухо, без сериозни количества валежи.

Хороскопът на лунната фаза Последна четвърт на 21 юни вече представя възможността за повече влажност и леко понижение на температурите през седмицата 21 – 28 юни. Валежи може да се очакват на 23, 25 и 28 юни.  

Месец юли

Новолунието във водния знак Рак на 29 юни бележи тенденцията за времето през седмицата 29.06 – 06.07.2022 г. През тази седмица времето може да е по-влажно, в някои дни по-облачно и с валежи от дъжд – 29 и 30 юни, 2 и 5 юли. През тази седмица Марс в Овен образува дисхармоничен аспект към Плутон в Козирог, поради което може да се очакват гръмотевични бури и градушки. 

Следва лунна фаза Първа четвърт на 7 юли. Марс вече е в земния знак Телец. През седмицата 07.07 – 12.07.2022 г. времето ще започне постепенно да се подобрява, но и през тази седмица по-мрачни могат да бъдат дните 8, 9 и 10 юли, през които също може да паднат валежи и да се усили вятърът. Тези дни не са благоприятни за пътуване по море, а и почиващите в морските курорти трябва да бъдат по-внимателни при къпане, тъй като

морето може да е по-бурно и да има т.нар. „мъртво вълнение“, повишаващо опасността от удавяния. 

На 13 юли е Пълнолуние, като в хороскопа на тази лунна фаза Луната е в съвпад с Плутон в Козирог, а Слънцето с Меркурий в Рак. През седмицата 13.07 – 19.07.2022 г. се очаква промяна във времето – понижаване на температурите, валежи от дъжд и нова порция градушки не са изключени на 13, 15, 16 и 17 юли, като по-вероятно е те да засегнат предимно централните и западните райони на страната. На морето времето ще е много по-приятно и с по-разкъсана облачност в посочените дни.

В деня на Пълнолунието, 13 юли, препоръката е за повече внимание при къпане в морето и от любителите на планините. 

На 20 юли е лунната фаза Последна четвърт. Времето през седмицата 20.07 – 27.07.2022 г. ще е с по-високи температури, като най-хубаво ще бъде времето в югоизточните, североизточните райони и Черноморието. В Централна и Западна България може да има валежи от дъжд, по-скоро краткотрайни валежи на 20, 21, 26 и 27 юли. На 20 юли е Илинден – на 20, 21 и 27 юли почиващите на морето и край други водоеми да бъдат по-внимателни при къпане. Повишена е опасността от инциденти във вода, както и за хранителни или други интоксикации. 

Месец август

На 28 юли е Новолуние в огнения знак Лъв. То ни дава информация какво време да очакваме през седмицата 28.07 – 04.08.2022 г. Времето през тази седмица ще бъде вече с типично летни температури, но и в определени дни доста ветровито. Много напрежение крие това Новолуние в себе си, тъй като Марс и Уран са в съвпад и заедно образуват дисхармоничен аспект към Сатурн във Водолей и към Меркурий в Лъв, т.е. налице е предизвикателна конфигурация таоквадратура, която продължава и през следващата седмица.

Тя ще има силно влияние в световен план – бури, урагани, торнадо, наводнения, протести, атентати, високо напрежение в обществено-политическия живот в много страни (включително и в България).

Усилване на вятъра и летни бури у нас може да има на 28 и 29 юли, на 1 август. 

На 5 август следва лунната фаза Първа четвърт. Звездната карта на тази фаза е много неприятна – Асцендентът и Луната са във водния знак Скорпион, като Слънцето в Лъв и Луната в Скорпион отново образуват тежка таоквадратура с Марс и Уран в Телец. Сатурн във Водолей е на върха на 4 дом. Марс напуска знака Телец на 20 август, а периодът до тогава (между 5 и 20 август) е много динамичен и изпълнен с напрежение както в световен план, така и в личен за родените под знаците, с Асцендент и други рождени планети (Марс, Сатурн, Уран или Плутон) в Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. 

По отношение на времето през седмицата 05.08 – 11.08.2022 г. може да очакваме резки промени – понижаване на температурите и бури.

По-опасни дни са 5, 6 и 10 август, когато може да има дори природни аномалии. Тези дни са опасни и за интоксикации, чревни инфекции, инциденти в морето и в планините, експлозии и пожари, технически аварии, катастрофи, а в световен план дори изригване на вулкани и други природни катаклизми.

Военните действия също могат да бъдат много по-агресивни, а не са изключени и убийства, протести, атентати и други прояви на агресия. Посочените знаци да бъдат много по-внимателни във всичко, да избягват по възможност пътуване на дълъг път и особено със самолет. 

На 12 август е следващата лунна фаза Пълнолуние. Времето през седмицата 12.08 – 18.08.2022 г. ще се задържи по-топло като цяло. Но в отделни дни има вероятност за по-силен вятър и временни промени със заоблачаване и валежи. По-ветровито може да бъде на 12, 13 и 14 август, когато може да се очакват валежи и дори бури, особено в планинските райони. По-топло и слънчево времето ще бъде на 15 и 16 август. 

На 19 август е лунна фаза Последна четвърт. Тази звездна карта представя тенденциите за времето през седмицата 19.08 – 26.08.2022 г. На 20 август Марс преминава във въздушния знак Близнаци. Времето ще бъде по-слънчево и топло, много подходящо за почивка на море, на планина, за излети сред природата. По-променливо и на места ветровито може да бъде на самия 19 август. Слънчеви дни ще са 20, 21, 25 и 26 август. На 21-ви в следобедните и вечерни часове може да има заоблачаване и превалявания, а между 22 и 24 август – малко по-облачно и краткотрайни валежи при Луна в Рак.   

Месец септември

На 27 август е Новолуние в знака Дева, което ни показва картината на времето през седмицата 27.08 – 02.09.2022 г. Времето ще се задържи приятно в края на август и през първите дни на септември. В някои от дните може да е по-ветровито – на 29 и 30 август. По-облачно може да бъде на 28 и 31 август, когато може да се очакват и краткотрайни превалявания от дъжд, но може и да се размине само с разкъсана облачност.  

На 3 септември следва лунната фаза Първа четвърт. През седмицата 03.09 – 09.09.2022 год. очаквам времето да продължи да бъде щедро, макар и вече температурите да не са така високи. По-топло и слънчево ще бъде на 3, 4 и 7 септември, а в останалите дни – малко повече облаци и ако има валежи, то няма да са сериозни. През тази седмица, обаче, Марс в Близнаци първо че образува дисхармоничен аспект със Слънцето и второ, той е в съвпад с неподвижната звезда Алдебаран от съзвездие Бик (Телец) на 7 и 8 септември.

Дните от 6 до 10 септември включително са доста опасни за всякакви инциденти, пожари, експлозии и прояви на агресия.

Най-внимателни трябва да бъдат родените под знаците, с Асцендент и други рождени планети в Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. Като въздушен знак, Близнаци и Марс в този знак крият сериозна опасност от големи пожари в някои райони по света. 

На 10 септември е Пълнолуние. През седмицата 10.09 – 17.09.2022 г. вече може да очакваме понижаване на температурите и валежи, които на места да са по-съществени. По-слънчево може да бъде на 11, 12 и 16 септември, но в останалите дни е по-вероятно да бъде облачно, да вали дъжд – може би не в цяла България, но това астрологията не може да каже с точност. Там ще помагат синоптиците. 

На 18 септември е лунната фаза Последна четвърт – последната лунна фаза преди Есенното равноденствие. Времето и през седмицата 18.09 – 25.09.2022 г. се очертава малко по-облачно в някои райони – на 18, 19 и 20 септември. Започва да се усеща наближаването на есента. По-слънчево може да бъде на 21, 22 и 24 септември. Повишаване на облачността с усилване на вятъра предимно в планините очаквам на 22 септември. На 25 септември следва Новолуние във Везни. Дните между 18.09 и 02.10.2022 год. се очертават като по-слънчеви в източните райони на страната, докато в Централна и Западна България малко по-прохладно време и по-облачно на 28 и 29 септември, когато може да вали и дъжд в следобедните часове – около 16 – 17 часа. 

На 23 септември 2022 г. в 04:03 часа българско време Слънцето навлиза в знака Везни, което бележи настъпването на есента у нас – Есенно равноденствие.

Есента в България ще бъде сравнително приятна като цяло – на моменти по-слънчево и топло, но в някои от седмиците ще настъпват резки промени с по-ниски температури, с по-облачно и дъждовно време. А в началото на ноември и в средата на месец декември освен валежи от дъжд, може да има и валежи от сняг. Повече за времето през есента очаквайте през септември. Бъдете здрави!