Какво очакваме от днешния конгрес на ГЕРБ?

Бойко Борисов вероятно лично ще води кампанията за местните избори

Новини
09:00 - 07 Юли 2019
3293
Какво очакваме от днешния конгрес на ГЕРБ?

Победна реч на Бойко Борисов след помитането на опозицията на евроизборите, официално заличаване на Цветан Цветанов от зам.-председателския пост в партията, промени в Изпълнителната комисия, подготовка за предстоящия местен вот. Това са основните събития, които очакване от  Националното събрание на партия ГЕРБ, което ще се проведе днес в София.


Вероятно на мястото на Цветанов няма да бъде избран трети заместник на Борисов. Според запознати това е и една от промените в устава, която ще бъде предложена - партията да остане с двама заместници. Към момента това са кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които едва ли ще бъдат клатени в навечерието на местните избори.

В петък вицепремиерът и член на ръководството на ГЕРБ Томислав Дончев отрече версията, че той ще поеме функциите, изпълнявани от Цветанов от създаването на партия ГЕРБ до оставката му. Дончев няма намерение да поема и предизборния щаб, който през май де факто се водеше лично от премиера.

Заминаването на бившата шефка на кабинета на премиера и бивш министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова за посланик на България в Израел налага да бъде избран неин заместник в Изпълнителната комисия.

Вероятно тема ще е и намаляването на държавната субсидия, която по предложение на властта бе намалена от 11 на 1 лв. на получен глас на парламентарни избори. Бойко Борисов се закани да има чистки в структурите на ГЕРБ в области като Плевен и Добрич, които се управляват от кметове, избрани от Реформаторския блок.

Интересен, макар и главно от емоционална гледна точка, остава въпросът дали в залата ще се появи самият драматично отлюспен Цветан Цветанов.