Какво става на "Кулата"? Влизането в Гърция вече е почти невъзможно

Новини
14:54 - 17 Юни 2020
6452
Какво става на "Кулата"? Влизането в Гърция вече е почти невъзможно

Влизането в Гърция при Кулата е не просто затруднено, а вече почти блокирано. За това алармира пред Lupa.bg столичанинът Милен Иванов, който от сутринта се опитва да влезе със семейството си в южната ни съседка. По думите му, "нещо се случва тук, очевидно е силно затруднено допускането на хора и автомобили".

Той уточнява, че се намира на около 4 километра от границата, а за повече от 3 часа и половина колоната се е придвижила с по-малко от километър. Милен Иванов споделя, че няма възможност и за връщане в посока България, защото обръщането на магистралата на практика е невъзможно. "Чакаме часове наред, една възврастна жена припадна от жегите и я свестявахме с вода. Гърците на практика нямат възможност да ни приемат. Ако знаех, че положението ще е такова, изобщо нямаше да тръгна", вайка се Иванов. Смята се, че със затоплянето на времето напрежението вероятно ще ескалира.

Говорителят на "Гранична полиция" Лора Любенова потвърди, че трафикът в посока към Гърция е силно натоварен както на ГКПП-Кулата, така и на Маказа. На Кулата колоната от леки коли към 12 часа е била около 5 километра, а при товарните автомобили е близо 10 километра.

Опашките на "Кулата" не секват даже и след 22 часа вечерта

От МВР препоръчаха използването на останалите пунктове на българо-гръцката граница - ГКПП Илинден, Маказа, Капитан Петко Войвода и Ивайловград. От външно министерство уточниха, че на тези пунктове опашки няма, или те са съвсем малки.

Забавянето идвало от няколко фактора. Най-сериозният е, че докато от българска страна има 10 гранични служители, от гръцка те са едва по трима. "Поставили сме въпроса пред контактния център. Вероятно до дни броя на служителите там ще бъде увеличен двойно", допълни Любенова.

Тя съобщи още, че колоната върви бавно и защото се проверяват данните на всички пътуващи, като често се инспектират и багажниците на автомобилите. От външно министерство допълват, че се извършва 100% граничен контрол от гръцката страна, като ръчно се въвеждат данните на всички пътуващи в електронни формуляри. На част от пътниците се правили и тестове за коронавирус.

Изискването за влизащите в Гърция българи и граждани на ЕС да подлежат на карантина отпадна в понеделник, 15 юни, и трафикът към страната се засили в пъти. Дълга колона на Кулата имаше и в понеделник, и вчера, но по сведения на очевидци тя се е движила доста по-бързо заради създадена добра организация от двете страни на границата.