Калин Стоянов: Божков сам си е ангажирал ВИП-а на летището

Вътрешният министър коментира и убийството на Алексей Петров - охраната му е била непрофесионална

Новини
12:00 - 02 Септември 2023
5750
Калин Стоянов: Божков сам си е ангажирал ВИП-а на летището

Васил Божков си е бил ангажирал залата на ВИП-а на летище София за завръщането си от Дубай и по този начин МВР си потвърдило оперативната информация, че той се прибира в България. Това се разбра от интервю за Нова тв на вътрешния министър Калин Стоянов. 

Министърът заяви, че в МВР било получено дни след връщането на бизнесмена, че той е екстрадиран. Това станало в документ, по имейл. В него за първи път се появила думата екстрадиция. Дори и да е екстрадиция, то обаче не са спазени условията за екстрадиране на едно лице, заяви Стоянов. За да има такава е трябвало да има продължителна комуникация между службите в България и ОАЕ, след което наши служители да отидат там, да го вземат, да го съпроводят и да го предадат на българската прокуратура.

Министърът заяви, че за момента нямали "дори оперативна информация" за връзка на връщането на Васил Божков с убийството на Алексей Петров, както и с убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР.

"През последните месеци и дори години Алексей Петров е бил изключително спокоен. Охраната, която е използвал, е била непрофесионална, била е охрана, която му осигурява по-скоро битови нужди, а не физическа охрана", разказа още вътрешния министър Калин Стоянов. 

Той коментира, че се работи по всички версии за убийството на бившата барета , но са изведени две основни - "евентуално отмъщения за ситуации назад в годините" или "неуредени финансови отношения". Иначе се работело и по всичко друго, включително и политическата версия, която обаче министърът лично отхвърля. 

"За момента нямаме нито заподозрян пряк извършител, нито поръчител. Това са изключително добре подготвени престъпления. Предполагам, че жертвата е била обект на наблюдение изключително дълъг период от време. Изучени са абсолютно всички навици, хобита, маршрути, които посещава. Трудно се разкриват тези престъпления. Работят сериозен екип от хора. Всеки ден в 5 часа се провежда оперативно заседание, на което се анализира цялата постъпила оперативна информация", заяви още Стоянов. Той съобщи, че жената, която беше простреляна с Петров, е разпитана, била в добро състояние, МВР продължава да работи с нея и той очаква скоро резултати. По мнение на министъра тя е случайна жертва и не е била цел на извършителите.

Стоянов обяви, че не знае Алексей Петров да е участвал в сглобката, излъчила правителството, не бил чувал и да се готви пост за него в ДАНС.