Калин Стоянов: ЕК ще отпусне 45 млн. евро за границите ни

Средствата са за високопроходими автомобили и заплащане на граничните служители

Новини
18:32 - 08 Юни 2023
1922
Калин Стоянов: ЕК ще отпусне 45 млн. евро за границите ни

Получихме потвърждение от Европейската комисия, че е взето решение да ни бъдат отпуснати 45 милиона евро. Тези средства ще бъдат разходвани за техническо обезпечаване на държавната ни граница, високопроходими автомобили и заплащане на граничните служители. Това заяви пред журналисти в Люксембург вътрешният министър Калин Стоянов, съобщиха от МВР.

Той благодари на Комисията, но подчерта, че страната ни ще продължи да търси финансова помощ за справянето с нелегалната миграция.

"Моето присъствие днес тук, само два дни след встъпването в длъжност, не е случайно. То дава знак, че правителството е ангажирано с европейската интеграция и приемането на България в Шенген", заяви още Стоянов. Министърът беше категоричен, че той и целият кабинет работят активно страната ни да бъде част от Шенген до края на годината.

Министър Калин Стоянов е в Люксембург, където участва в Съвет "Правосъдие и вътрешни работи". Основни теми днес са Пактът за миграция и убежище, обсъждане на функционирането на Шенгенското пространство, както и борбата с тероризма.