Калин Стоянов: Имаме нужда от самолет и хеликоптер за гасене на пожарите

Новини
13:28 - 31 Юли 2024
758
Калин Стоянов: Имаме нужда от самолет и хеликоптер за гасене на пожарите

“България има крещяща нужда от самолет и хеликоптери за гасене на пожари. Ако те са към МВР ще може много по-бързо да се реагира при бедствия. Буквално с два телефонни разговора ще може да се изпрати техниката, независимо дали аз или някой друг е министър. Всички знаем, че  за пожарите отговаря ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Това каза вътрешният министър Калин Стоянов след заседанието на Министерския съвет.

По-рано президентът Румен Радев заяви, че ще е грешка, ако се купят самолети за МВР. Те трябвало да съм към Министерството на отбраната, защото пожари имало два месеца, а през останалото време трябвало да се поддържат. 

Ситуацията в Благоевградско е доста тежка. Няма опасност за населените места, каза още Стоянов. Припомни, че сме поискали помощ по европейския механизъм и очакваме отговор. 

Искам да благодаря на всички за реакцията в тази сложна ситуация - пожарникари, горски, военни, местната и централната власт, каза още той. 

Обясни, че от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" трябва да кажат защо само кметът на Стара Загора е минал обучение за BG-alert.