Калин Стоянов: Шенген по въздух и вода намали миграционния натиск

България допринася за сигурността, като охранява границите на ЕС, заяви МВР-шефът

Новини
17:22 - 13 Юни 2024
1927
Калин Стоянов: Шенген по въздух и вода намали миграционния натиск

България допринася за сигурността на Шенген, като охранява външните граници на Европейския съюз. Това заяви Калин Стоянов в изказването си по една от основните теми "Общо състояние на Шенгенското пространство", поставени в рамките на заседанието на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", което се проведе днес в Люксембург.

Той посочи, че от 31 март, когато България влезе в Шенген по въздух и вода, се наблюдава трайно намален миграционен натиск, увеличение на връщанията - резултати, дължащи се както на предприетите мерки на национално равнище, така и на съвместната работа с ЕК и европейските агенции и на сътрудничество с Турция.

С финансирането, отпуснато от Комисията, България е успяла да укрепи технически и кадрово капацитета за охрана на границата. Броят на служителите на Фронтекс на българо-турската граница е утроен, както е и увеличен броят на служителите на българо-сръбската граница, подчерта вътрешният министър.

Стоянов увери участниците във формата, че България ще продължи да прилага изцяло достиженията на Шенгенското законодателство и изрази надежда, че в скоро време ще бъде премахнат контролът и по сухоземни граници. Той потвърди подкрепата на страната ни по представения от ЕК общ план за изпълнение на Пакта по миграция и убежище и го определи като важна стъпка, която ще задвижи процеса на подготовка за прилагането на новото законодателство от държавите членки.

"За нас основните предизвикателства са свързани с адекватния капацитет за граничните процедури и запазването на баланса между отговорност и солидарност", отбеляза Калин Стоянов, като обърна внимание върху необходимостта усилието на държавите членки в подготовката за прилагане на Пакта да бъде подпомогнато с адекватно финансиране от европейските фондове.

"Това важи в особена степен за държавите на външна граница, които поемат основната отговорност за успешното изграждане на капацитет - в областта на скрининга, прилагането на граничните процедури, наблюдението на спазването на основните права", каза още той.