Калоян Методиев: Десислава Радева не държи юздите на президента

Новини
17:39 - 11 Октомври 2020
6449
Калоян Методиев: Десислава Радева не държи юздите на президента

Бившият шеф на кабинета на президента Калоян Методиев повдигна още малко завесата на отношенията си с Румен Радев и собствения си опит на "Дондуков"2. 

"Не съм се колебал и за миг, когато Радев ме покани миналата година август месец. Това са редки шансове в живота. Опитът е безценен - и международен, и административен. Преди това не бях влизал в държавна институция. Така че като оставим настрани изхода от цялата ситуация, аз го оценявам като полезен опит.", заяви пред Нова Методиев.

Мисля, че това, с което съм се захванал вътре в рамките на институцията, е с краен резултат и е видимо. Израснал съм сред военни, познавам ги. Но действително не съм бил в работна среда с такива. Сега бях, но очевидно имаме разминаване в стила на работа, в целите. Но това е съвсем нормално, защото аз съм човек, който е политически ориентиран, това е моят занаят. Докато те все пак идват от друга система, за тях политиката е нещо непознато, нещо ново, каза той.

Не мисля, не съм водил подобен разговор, не е било тема, отговори Методиев на въпрос дали президентът е имал проблем с неговите политически пристрастия. Предполагам, че е проверил какви са политическите ми пристрастия преди да ме покани на поста, добави бившият шеф на кабинета на Румен Радев.

Моята гледна точка е, че това беше оставка. Раздялата ни беше по политически повод. Беше по разминавания по отношения на цялостната политика на институцията, коментира Методиев.

Не е била семейна сбирка. Казах вече, че съм пълнолетен и сам взимам решенията, особено когато съм сигурен, че нещо е правилно. Нямам никакви колебания по отношение на действията си, обясни той по повод присъствието си в Боровец на тържеството на Корнелия Нинова за преизбирането й като лидер на БСП.

Виждал съм Десислава Радева няколко пъти. Лични контакти и срещи не съм имал. Не мисля, че тя държи юздите в президентската институция. Не е моя работа в семействата кой какво прави. Не сме близки, не сме приятели, нямам идея и не е моя работа, каза Методиев.

Не е воден такъв разговор, нито имам такива намерения, отговори той на въпрос дали ще стане министър на Корнелия Нинова, ако тя спечели изборите и оглави свой кабинет.

Нека първо минат изборите и тогава ще видим кой с какво ще седне на масата като резултати. Нинова има качествата, възможностите и потенциала да го направи. тя е единственият политически лидер, който отговаря на няколко условия - подготвена е икономически, има административен опит, има характер и воля, показа и политически опит, който натрупа през последните години, не е меркантилна, говори английски и френски, има и някои минуси, разбира се, по отношение на кадровата политика, която виждаме, има някои въпроси, свързани и с комуникацията, посочи Методиев.

Резолюцията, която прие ЕП, за мен беше за добро на Борисов и лошо за България. Беше своеобразно мероприятие на кръвопролитие. Визирам Йончева, която беше основен говорител на приемането на тази резолюция, под привидното покривало на борба с корупцията, плюс Радан Кънев - изключително опасни и вредни за България постановки, каза още той.