Калоян Методиев: "Имаме А отбор" звучи много захаросано

Новини
10:25 - 29 Ноември 2021
4399
Калоян Методиев: "Имаме А отбор" звучи много захаросано

Засега вървят преговори сред четирите партии, вижда се, че има желание, върви се към опити за съставяне на правителство. Опасна е темата за министерските постове, защото от хората зависи какво ще се случи в даден ресор и какво не.

Това коментира пред бТВ политологът Калоян Методиев, който определи, че "на моменти в преговорите има нездрав оптимизъм".

Емоциите се разминават с реалността в изминалата година - но не може да останем без правителство, добави още той. Методиев коментира и думите "имаме отбор", "всички се разбират" - като "захаросани, но не и реалистични". Докато не видим какви договорености са направени, не можем да кажем, че мандалото е хлопнало, посочи политологът.

Калоян Методиев определи коалиция от три неолиберални субекта и един пронационален - "Необходимо е да има заковано споразумение каква политика ще се провежда".

Коефициентът за съставяне на кабинет е 50 на 50, но в последния момент някой може да се изтегли и да няма мнозинство, коментира още Методиев. ПП, ИТН и ДБ са с неолиберален профил, а Корнелия Нинова си дърпа към националното, това е балансът, който вижда Методиев.

На въпрос дали Корнелия Нинова ще подаде оставка - той каза, че тя вече я е подала, но "дали ще се кандидатира март-април на пряк избор, решението си взема тя".

А на идеята да останат министрите от служебния кабинет в управлението - Методиев смята, че "прекалената концентрация на власт води до по-лоши резултати".

По думите на Методиев е логично да се излъчи Кирил Петков за премиер, това е вотът на избирателите и той не трябва да се подменя. Но оттам е въпрос на договорки между преговарящите - сами ПП нищо не могат да направят, в момента всички трябва да правят компромис, каза политологът.