Към София или не? Земеделците с тракторите са в бойна готовност

Протестиращите подписват меморандум с властта и решават дали прибират машините

Новини
08:10 - 20 Септември 2023
3599
Към София или не? Земеделците с тракторите са в бойна готовност

Земеделците решиха да останат в протестна готовност с машини и хора на паркинга на Долни Богров. Те все още не са подробно информирани за снощните решения след разговорите при премиера Николай Денков. Затова бунтарите изчакват да проведат разговори в 10 часа и след това да вземат окончателно решение дали да тръгнат към столицата или да прибират машините, стана ясно от репортаж на Би Ти Ви. 

На днешното си заседание правителството ще отпусне още 63 милиона лева компенсации на земеделците. След като 150 милиона бяха отпуснати преди седмици за тях, до 30 септември ще бъдат изплатени и останалите компенсации за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

Земеделските производители останаха в стачна готовност заедно с тежката техника, която докараха на входа на София вчера. След 4 часа преговори с правителството и още толкова в спорове между браншовите организации - инициаторите на протеста заявиха, че днес ще стане ясно дали продължават с протестните действия или не.

Близо 600 трактора останаха на входа на столицата през целия ден вчера, а ресорният министър отиде при недоволните, пише БНТ. 

По-късно земеделците се преместиха пред Министерския съвет, където бяха поканени на среща. След 3-часови разговори стана ясно, че се налага временна забрана за внос на слънчоглед от Украйна. Тя обаче не се оказа достатъчна, за да спре окончателно протеста.