Каменаров подава оставка до часове?

Новини
20:56 - 22 Април 2019
2653
Каменаров подава оставка до часове?

Константин Каменаров най-вероятно ще подаде оставка от поста генерален директор на БНТ в следващите часове, прогнозират хора, които го познават отблизо. При всички положения той няма да изчака Съветът за електронни медии да започне процедура за негов наследник, след като в понеделник влезе в сила решението на Софийския градски съд. 

Магистратите потвърдиха изцяло присъдата на долната инстанция на шефа на БНТ Константин Каменаров за шофиране в нетрезво състояние. Той е осъден на 1 година и 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 600 лева глоба затова, че е карал с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Каменаров ще предпочете сам да се оттегли, преди СЕМ да се огледа кой да го замени в БНТ, тъй като е убеден, че е по-важно медията да работи без проблеми в предизборната ситуация, прогнозира “24 часа”.

Генералният директор категорично отказва коментари на съдебното решение.

В сряда СЕМ се кани да обсъжда наследника му в БНТ и да прекрати мандата му предсрочно, тъй като той вече е несъвместим с поста по закон. “Ще вървим към прекратяване на мандата и към избор на и.д. шеф на БНТ”, казва председателката на СЕМ София Владимирова пред “24 часа”. Този, който ще заеме временно поста на генерален директор, трябва да отговаря на условията за генерален директор, посочени в Закона за радиото и телевизията. Той може и да не е участвал в конкурса, с който бе избран Каменаров, може да е външен човек за телевизията или някой от БНТ.

Същевременно анализатори на медийния пазар очакват СЕМ да не успее веднага да открие достоен заместник на Каменаров и да го остави да ръководи обществената телевизия до европейските избори.

До три месеца след предсрочното прекратяване на мандата СЕМ трябва да обяви конкурс за нов генерален директор на БНТ.