Каменаров, ти вчера ли разбра, че си се напил като донски казак?

Щом спазваме презумпцията за невинност толкова стриктно, да сложим за шеф на БНТ циганина Северин, той е осъден само на първа инстанция

Актуални новини
02:20 - 23 Април 2019
5137
Каменаров, ти вчера ли разбра, че си се напил като донски казак?

Знаете ли, че заминаващият си директор на БНТ Константин Каменаров всъщност е герой, спасил хиляди човешки животи? Защо ли? Защото е завършил медицина, но никога не е практикувал. Не, че не сме виждали пияни доктори да превързват, режат, шият, мерят кръвно и масажират анални фисури. Само че го правят някакси по-дискретно, в уединението на задимените си кабинети на нощно дежурство, а не като Коко пред аудитория от 7 милиона души.

Чудя се, що за гьонсуратлък се изисква да изчакаш двуинстанционно производство до самия му край, да видиш подпечатано и прошнуровано съдебното решение, та чак тогава да си признаеш, че си се надръкнал като донски казак? Що за нагло изнасилване на презумпцията за невинност е да висиш на пост, който знаеш, че нямаш моралното право да мърсиш, докато те изхвърлят оттам с прокурорско постановление?

Нима Константин Каменаров разбра в понеделник, че е се е качил на джипа си пиян като куче? Едва ли. Обаче доброволно подложи и себе, и всичките милиони контрагенти на БНТ на унижението три години в съда да подмятат кръвната му проба, а той да мрънка като ученичка как пил разтворена в спирт билка за смъкване на паласките. Но когато не уважаваш себе си, няма как да очакваме да уважаваш позицията, която преди теб са заемали Леда Милева и Хачо Бояджиев.

Щом невинен до доказане на противното има такава обществена тежест, спокойно можехме със същия успех да турим за генерален директор на националната телевизия циганския скот Северин, който уби журналистката Виктория. До понеделник той, също като Каменаров, не беше осъден. А и делото му е минало само на първа инстанция, значи спокойно може да изкара едно мандатче от СЕМ, докато мине през апелативния и касационния съд. Стига да обясни, че не е искал да удушава момичето, но е получил временно умопомрачение, защото е погълнал настойка от змийско мляко за парене в ануса.

Там, където цивилизацията не е само празна дума от уроците по история за четвърти клас, дори при най-малкото съмнение в обществения ти интегритет е прието да напуснеш всичките си официални постове, докато изчистиш името си, или наакан се настаниш на койката в пандиза. Брет Кавано си подаде оставката като върховен съдия на САЩ, след като го обвиниха, че е ущипал по задника някаква кифла преди 36 години. Английският външен министър Джеръми Хънт си тръгна, защото не беше платил данък „лукс“ на тузарския си апартамент. Шведският министър Петер Хулдквист си взе шапката, защото си беше купил къща от руски гангстер.

Стига съм изброявал. Нито един от тези хора не е чакал да го осъдят. За Бога, дори не е нужно да гледаме в паницата на големите демокрации, които са имали конституция докато ние още сме крояли потурите си с въглен. Самият Цветан Цветанов, който не е точно емблемата на нежната и чувствителна душевност, напусна парламента заради Апартаментгейт. Само Каменаров си траеше като мишок. И то такъв, прекалил с билките.