Камерун и Алжир с издънки на старта на Купата на Африка

Сенегал стартира по шампионски срещу 10 от Гамбия

Спорт
08:51 - 16 Януари 2024
1720
Камерун и Алжир с издънки на старта на Купата на Африка

Без Андре Онана на вратата Камерун направи фаулстарт на Купата на африканските нации след 1:1 срещу Гвинея в мач от група “С” на надпреварата в Кот д’Ивоар.

С цели пет трофея на сметката си от турнира отборът на Ригоберт Сонг е сред фаворитите, а на всичко отгоре цяло второ полувреме игра с човек повече. Това обаче не се оказа достатъчно за нещо повече от точка.

Камерунците дори допуснаха гол още в 10-ата минута след грешка на поне двама свои футболисти, от която се възползва Мохамед Байо, пронизвайки Фабрис Ондоа.

Точно преди почивката “неукротимите лъвове” получиха числено предимство, след като капитанът на Гвинея в тази среща Франсоа Камано беше изгонен с директен червен картон за грубо настъпване срещу Франк Магри. Първоначално главният съдия показа само жълт картон, но след консултация с ВАР го промени на червен.

Пострадалият при тази ситуация Магри изравни с глава шест минути паузата, но след това Камерун не успя да стигне до второ попадение, независимо че непрестанно натискаше.

Като титуляр за Гвинея излезе защитникът на Ботев (Пловдив) Антоан Конте, който в течение на срещата беше заменен. Титулярният капитан на отбора и бивш футболист на Ливърпул Наби Кейта остана сред резервите, след като цяла есен не се радваше на кой знае колко игрови минути във Вердер (Бремен).

Заради контузия пък участие в срещата за гвинейците не взе нападателят Серу Гираси, който с 19 гола от 16 мача е сред сензациите в германския футбол с екипа на Щутгарт.

Титулярният вратар на Камерун Андре Онана пък закъсня за мача и не попадна в групата.

В другия мач от групата актуалният шампион Сенегал стартира успешно настоящото издание на Купата на африканските нации, след като разби с 3:0 Гамбия на "Стад Шарл Конан Бани" в първия си мач от група С на турнира.

“Лъвовете на Теранга” започнаха отлично мача, след като поведоха още в 4-тата минута. Тогава Пап Гей беше точен с шут по земя след асистенция на Садио Мане. Това е първи гол на халфа с националната фланелка. Любопитното е, че малко след средата на първото полувреме телевизионното излъчване по цял свят прекъсна, като проблемът продължи до почивката на двубоя. Точно преди края на полувремето “скорпионите” останаха с човек по-малко на терена след директен червен картон на днешния рожденик Ебу Адамс заради негово грубо нарушение срещу Ламин Камара.

Именно полузащитникът удвои преднината на сенегалците в 52-рата минута с удар по земя след подаване на Исмаила Сар. В 86-ата минута Камара получи топката след пас на резервата Илиман Ндиайе и с невероятен изстрел от дъгата на наказателното поле вкара второто си попадение в мача, с което оформи крайния резултат.

Алжир и Ангола направиха равенство 1:1 в среща от група "D" на Купата на африканските нации. Алжирците бяха в ролята на фаворит и поведоха с попадение на Багдад Бунеджа в 18-ата минута, но в средата на второто полувреме Мабулулу изравни с точно изпълнена дузпа и донесе точката на Ангола.

Титуляр за "черните антилопи" беше бившият халф на Лудогорец Мануел Шоу. Неговият тим не се огъна срещу превъзхождащия го съперник и заслужено стигна до точката.

Алжир започна със самочувствие. Шампионът от 2019 година можеше да открие резултата в самото начало на срещата, но Фарес Шаиби шутира над напречната греда от воле. Скоро след това пропуск направи и Рияд Марез. Звездата на "пустинните лисици" нанесе фалцов удар, спасен от стража на Ангола Неблу.

В 18-ата минута Бунеджа беше изведен зад защитата и с много техничен изстрел опъна мрежата. До почивката алжирците имаха и други възможности, но не успяха да си осигурят по-голяма преднина.

В 65-ата минута Набил Бенталеб фаулира в наказателното поле резервата Мабулулу. Потърпевшият сам изпълни дузпата. Топката се удари в напречната греда и премина зад голлинията - 1:1.

До края Алжир имаше надмощие, но анголците се бранеха организирано и удържаха ценното равенство.