Канада ще легализира евтаназията за наркозависими

Третата най-голяма провинция Британска Колумбия декриминализира употребата на тежка дрога

Новини
16:03 - 25 Октомври 2023
2310
Канада ще легализира евтаназията за наркозависими

Канада ще легализира евтаназията за хора, пристрастени към наркотици. Решението трябва да влезе в сила на 17 март 2024 година. Тогава законът на страната относно медицинското асистирано умиране (MAID) ще претърпи сериозни изменения, обхващайки хора без физически заболявания.

Депресията или зависимостта към наркотици стават валиден критерий за асистирано от държавата самоубийство, съобщава "Дейли мейл".

"Не мисля, че е честно. Правителството също не смята, че е честно, хората без медицинско състояние, но с психологическо такова, да бъдат пренебрегвани", заявява доктор Дейвид Мартел по време на конференция за евтаназията.

Според него условието за "тежко и непоправимо медицинско състояние" дискриминира страданието на много други хора, които не могат да се възползват от асистираното от държавата самоубийство.

Канада легализира евтаназията през 2016 година. Броят на евтаназираните нараства десетократно до 2022 година, когато близо 13 500 души се възползват от тази възможност.

Очаква се тенденцията да продължи, когато депресията и зависимостта към наркотици станат допустим критерий. Не всички обаче са съгласни с промените.

"И има хора, които наистина се борят с употребата на вещества и хората всъщност не получават подкрепата и помощта, от която се нуждаят. Когато MAID навлезе в областта на психичното здраве и злоупотребата с вещества, можем да говорим за евгеника", коментира активистката Зоуи Дод пред VICE News. Междувременно Отава става все по-толерантна към употребата на хероин и фентанил.

Тестова декриминализация на тежките наркотици

В началото на тази година третата най-голяма канадска провинция, Британска Колумбия, декриминализира тежки наркотици за лична употреба, съобщава Гласът на Америка.

Личното притежание на 2,5 грама хероин, фентанил, метамфетамин, кокаин, крек и морфин, вече е декриминализирано.

Ако наркотиците бъдат намерени в някого и са в "допустимия грамаж", те няма да бъдат конфискувани, а притежателят им няма да бъде арестуван.

Средно шест души на ден умират в Британска Колумбия от свръхдоза. Това прави общият им брой 2272 души през 2022 г.