Канада тресна Дончич и Словения

Топ
23:14 - 06 Септември 2023
3142
Канада тресна Дончич и Словения

Канада се класира за първи път в историята си за полуфиналите на Световно първенство по баскетбол. Тимът на Жорди Фернандес се превърна в последния полуфиналист на шампионата на планетата, след като надигра Словения със 100:89 (26:24, 24:26, 30:21, 20:18) в Манила, Филипините.

Така в петък “кленовите листа” ще се изправят срещу отбора на Сърбия в битка за място на финала. Другият полуфинален спор ще се води между САЩ и Германия.

Най-доброто класиране на канадците на световни първенства до момента бе шесто място, завоювано на два поредни шампионата - през 1978-а и 1982-ра. Сега обаче златната генерация на американците, за които се състезават осем състезатели в НБА, пренаписа баскетболната история на страната и оправда предварителните очаквания, че ще се бори до последно за медалите на шампионата в Манила.

Словения пък не успя до достигне до нов шанс да спечели медал от голям форум и тимът ще се бори в битката за разпределение на местата от 5-о до 8-о. Освен с пропуснатата възможност за полуфинал на Световното, Лука Дончич и компания не успяха да си заслужат квота за Олимпийските игри догодина. Двете места от зона Европа отиват за Сърбия и Германия, които вече се класираха за полуфиналите във Филипините.

Шей Гилджъс-Алекзандър завърши с 31 точки и 10 борби за коефициент от 40 в актива на Канада. Ар Джей Барет допринесе с още 24 точки и 9 борби, а Никейл Алекзандър-Уокър и Дилън Брукс отбелязаха по 14 точки.

Лука Дончич постигна 26 точки и 5 асистенции за отбора на Словения. Клемен Препелич наниза 22 точки и овладя 5 борби, а Зоран Драгич реализира 10 точки.