Кънчо Стойчев: Новата власт да даде рамо на малкия и средния бизнес

Министрите да обърнат внимание на неоправдано раздуване на администрацията и скока на заплатите им, съветва социологът

Новини
17:06 - 12 Май 2021
750
Кънчо Стойчев: Новата власт да даде рамо на малкия и средния бизнес

"Надеждата ни е служебното правителство да обърне лице към малкия и средния бизнес", каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев, председател на Съюз "Произведено в България". Обществото трябва да застави правителството, което е за няколко месеца, да свърши максималното възможно за българския бизнес, защото БВП в страната се произвежда от предприемачите, добави той.

По думите му позицията на организацията, обединяваща четирите национално представителни работодателски организации, е да бъде поставен приоритет на Плана за възстановяване и устойчивост, други приоритети са еврозоната и Шенген.

"Условията за правене на бизнес в България са най-важното нещо. Нямаме положителни примери за печелене на обществени поръчки. Голям е проблемът с либерализацията на пазара на електроенергия - бизнесът в България плаща много повече от колегите си в Европа. Криминални са нещата в енергетиката. ... През последната година имаше неоправдано раздуване на щата на администрацията и увеличаване на заплатите в нея. С това може да започне да се занимава служебното правителство."

Стойчев определи разкритията на бизнесмените в комисията по ревизия на управлението като нещо добре известно. 

"Пълна проверка трябва да бъде направена и да се осветли какво се заварва. Където има нарушения, трябва да се сезират съответните органи", посочи той.