Канцлерът Шолц: Обединението на Германия не е завършило

Берлин отбелязва 34 години от сливането на ГДР и ГФР

Новини
17:06 - 03 Октомври 2024
2334
Канцлерът Шолц: Обединението на Германия не е завършило

Канцлерът на Германия Олаф Шолц нарече днес обединението на германската нация значително напреднал процес след падането на Берлинската стена преди повече от 30 години, но призна и за недостатъци в него, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Шолц говори на тържеството за честване на Деня на германското единство, отбелязващо 34 години от обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република на 3 октомври 1990 г. Тази година общонационалната церемония е в северния град Шверин. 

"Няма да издам някаква тайна тук: обединението на Германия, разбира се, не е завършено в този си смисъл след 34 години", каза в речта си канцлерът.

"Все пак ние изминахме дълъг път", добави Шолц, имайки предвид ситуацията към онзи момент, посочва агенцията. Нито една страна, чиято политическа ситуация може да се съотнесе с германската, не се е изправяла пред подобно предизвикателство в последните десетилетия, а именно да се съберат две общества, които са били разделени в продължение на четири десетилетия и са били организирани по съвсем различен начин - икономически, политически, културно и психологически", отбеляза той.

"Никога не трябва да забравяме или омаловажаваме това, което е постигнато на Изток от 1990 г. насам, какво е изградено тук и докъде сме стигнали заедно в Германия като цяло", подчерта канцлерът.