Канелени палачинки с ванилов сос (+ ябълки и ябълково пюре)
за 4 порции, 35 мин
Продукти
70 г брашно
1 щипка сол
½ ч.л. канела на прах
2 и ½ с.л. захар
2 яйца
400 мл прясно мляко
1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар
2 жълтъка
масло или олио за пържене Масло за печене
250 г ябълково пюре – готово или от пасирани печени или варени ябълки (може и от компот)
3-4 с.л. ябълки на малки кубчета
Приготвяне
Смесват се на гладко тесто брашното, солта, канелата, ½ с.л. захар, яйцата и 150 мл прясно мляко. Оставя се да престои 10 мин.
200 мл прясно мляко се кипва с ванилията. Останалото прясно мляко се разбърква с жълтъците и останалата захар.
Прибавя се към ваниловото мляко с разбъркване, кипва отново да се посгъсти и се маха от котлона.
Ако искате ваниловият сос да е по-гъст, може да се добави заедно с жълтъците към 1 с.л. царевично нишесте.
Изпържват се в намазнен загрят тиган тънки палачинки от тестото. Държат се на топло.
Затопля се ябълковото пюре. Мажат се палачинките, поръсват се с ябълковите кубчета и се сгъват. Поднасят се с ваниловия сос за поливане.