Кънев: Имаме проблем с ваксините заради погрешни решения на правителството

Новини
12:04 - 31 Януари 2021
2996
Кънев: Имаме проблем с ваксините заради погрешни решения на правителството

„Европейската комисия е постигнала две много добри условия за потребителите - цената и начина на одобрение на ваксината и поемането на отговорността... Именно въпросът за отговорността е довел до забавянето на доставките, а и всички производители са надценили възможността си производство“. Това коментира пред БНР евродепутатът Радан Кънев.

По думите му страната ни има собствен проблем с ваксините, свързан с погрешни решения на българското правителство.

„При първоначалната си поръчка България е сложила всички ябълки в една кошница. Тоест, заложили сме само на една ваксина. От първата голяма поръчка на Европейската комисия ние не сме взели това, което ни се полага от „Пфайзер“, а сме взели повече от „АстраЗенека“. Дали това се дължи на по-ниската цена, дали си нямаме вяра, че ще можем да съхраняваме правилно ваксините на „Пфайзер“, дали се дължи на установени търговски взаимоотношения? За това трябва да се направи разследване“.

Кънев попита къде е информационната кампания за насърчаване на ваксинацията в България: „България и Нидерландия са най-зле по отношение на управление на ваксинацията. Държавите, които лошо управляват ваксинационния процес, застрашават своите граждани... Управляващите трябва да признаят, че има проблем, предизвикан от техни собствени решения, а не от Европейската комисия“.