Кънев: Към "Възраждане" има санитарен кордон

Евродепутатът от ПП-ДБ каза, че и в коалицията им има нужда от реформа

Новини
10:49 - 07 Септември 2024
968
Кънев: Към "Възраждане" има санитарен кордон

Големият удар върху ПП-ДБ не дойде от създаването на сглобката, а от провала на ротацията. Това каза по бТВ евродепутатът от ПП-ДБ Радан Кънев. Според него начинът да се върне доверието в коалицията е кампания, в която личи единство.

„Без съмнение има нужда от реформа в ПП-ДБ. От друга страна, не може да се отрече, че процесът по взимане на решенията се подобри. От миналите избори досега видяхме няколко примера, в които това прибързано обявяване на политически решения от едната или другата страна без консултации, не се случи", коментира Кънев.

"Дали е достатъчна тази степен на консолидация, която имаме в коалицията – не е. Демократичните, реформаторски настроени, европейски политически сили трябва да излъчват повече сила, единство и енергия", на мнение е евродепутатът.

Той призова за нормализация на политическия процес. „Решението да продължим заедно беше умното, естественото политическо решение. То трябва да се надгражда месеци, може би години. В политиката нищо не става бързо", посочи още Радан Кънев.

Той се надява на силна предизборна кампания и добър резултат за ПП-ДБ, а след изборите този процес на консолидация да продължи и да доведе до много повече единство в коалицията. „Не е никаква тайна, че идеологически имаме своите разминавания в ПП-ДБ. Имаме въпроси, които трябва да изглаждаме помежду си", допълни Кънев.

Според него изход от политическата криза не се вижда. „Но поне краят на срутването надолу на българската политическа система изисква някаква разумна формула на управление. Това пак е част от тази нормализация на политиката, без която не можем да минем", заяви Радан Кънев.

„За мен съществува един санитарен кордон, който е отвъд всякакво съмнение. Той е към партия „Възраждане“. Тя е радикална и деструктивна политическа формация и не виждам никакъв шанс скоро да започне да се държи по друг начин. Другият санитарен кордон – или наречете го червена линия, е около личността на Делян Пеевски, която съвсем заслужено символизира разложението на българската политика и подмяната на публичната политика със сенчести зависимости“, коментира още евродепутатът.