Кантарджиев: 10 инфектирани с коронавирус вече заразяват 11

Прагът за София е преминат, ако за 14 дни има повече от 25 болни на 100 000 души

Новини
09:14 - 29 Септември 2020
3213
Кантарджиев: 10 инфектирани с коронавирус вече заразяват 11

За разлика от здравния министър Костадин Ангелов, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев представи ситуацията с коронавируса в по-тревожен аспект. Прагът за София е преминат, ако за 14 дни има повече от 25 болни на 100 000 население, обясни професорът.

За съжаление, с днешна дата расте броят на заразените с новия вирус. Бяхме сред добре справящите се страни, а от известно време  тръгнахме нагоре. Лош знак е, че миналата седмица данните за страната бяха, че 10 заразени с коронавируса го предаваха на 7 души, а тази - 10 души заразяват 11, аргументира се Кантарджиев.

Професорът очаква повече инфекции от респираторни вируси със застудяване на времето. Опитът му показва,у че наесен зачестят болните от респираторния синтициален вирус, който се кара тежко основно в детството. От октомври се следи и дали се появяват грипните вируси.

Трябва да се използват бързите антигенни вируси, за да се разграничат например грип и новата коронавирусна инфекция. Те са налични и е въпрос на инициатива личните лекари да ги имат на разположение, смята проф. Кантарджиев.

Микробиологът е на мнение, че при нашия климат носенето на маски на открито не би допринесло особено, но на закрито те трябва да останат. Щабът препоръчва областните щабове да имат думата при конкретните мерки на място според ситуацията.

Предоставени са критериите и насоки за оценка, но решенията ще се взимат на ниво област.

Прагът за София е преминат, ако за 14 дни има повече от 25 болни на 100 000 население, обясни професорът. Той не очаква да има затворени училища, ако хората спазват необходимите мерки, каза професорът.