Капитанът на Реал: Най-трудното решение в живота ми

Знам колко ме обичат феновете, заяви футболистът

Спорт
17:53 - 27 Юни 2024
2320
Капитанът на Реал: Най-трудното решение в живота ми

Досегашният капитан на Реал Мадрид Начо Фернандес говори в подробности за решението си да напусне клуба като свободен агент и за пръв път в кариерата си да заиграе в друг отбор, който ще бъде саудитският Ал-Кадсия.

Това той направи на пресконференция в лагера на националния отбор на Испания, на която обаче голяма част от въпросите на журналистите бяха свързани именно с раздялата с европейския клубен шампион.

"Представях си, че въпросите ще бъдат в тази насока. Това решение беше най-трудното, което съм имал в живота ми. То беше много обмислено и съм 100% уверен в него. Въпреки това ще излъжа, ако кажа, че не съм имал съмнения.

Още преди месеци уведомих клуба за намерението ми да напусна. Когато всичко е толкова прекрасно както беше през изминалия сезон и играеш, разбира се, че се появяват съмнения защо да не издържиш още един сезон, но аз бях честен със себе си и исках едно ново преживяване.

През цялата ми кариера винаги съм искал един щастлив край и дори не съм си мечтал, че той ще се окаже толкова красив. Обичта през последните дни е най-голямата, която съм чувствал през цялата ми кариера. Дадох всичко от себе си и така искам да ме запомнят.

Не вземах това решение в определен ден. Още в края на предходната кампания имах някои съмнения, но ми се отдаде възможността да бъда капитан, а също така исках да печеля, печеля и печеля. Имаше трудни моменти и мачове, в които съм си мислел, че е трябвало да играя, но не е имало конкретен ден, в който съм си казал: “Тръгвам си”. Това се случи в течение на месеци. Можех да издържа още една година, но знаете какви изисквания има в този клуб.

Дори и да печелиш, винаги трябва да си 100%, останалото не е от значение. Всичко съм преживял в моя клуб и не ми остава нищо за печелене. Това не означава, че ми е липсвала мотивация да продължа да побеждавам. Просто видях, че сега е подходящият момент. За мнозина това решение може да се стори странно, но го вземах с цялото си сърце. Няма конкретна причина, просто така го усещам.

Взаимното ми доверие с клуба е толкова голямо, че дори оттам ме изчакаха да си намеря нов клуб. Още когато Тони Кроос обяви своето оттегляне аз знаех, че си тръгвам. От клуба се държаха толкова добре с мен, като ми казаха, че ако се откажа от решението си това е моят дом.

Няма нужда от сбогуване като това на Кроос, за да знам колко ме обичат. Разбира се, че щеше да ми хареса да имах такова и съм сигурен, че в бъдеще ще има такова.

Отивам в Саудитска Арабия в отбора на Мичел и съм щастлив с всичко. Бих искал да бях пристигнал в националния тим, без да се говори за бъдещето ми, но разбирам, че сме изложени на такива ситуации, и съм сигурен, че го разбирате и вие.

Тази пресконференция не е за сбогуването ми с Реал Мадрид, а просто за изясняване на случилото се и на избора ми. С клуба със сигурност ще организираме нещо. Не желая това да ми е сбогуването. Дали може да ми повлие върху представянето в националния отбор? Иска ми се всичко да беше приключило по-рано. Слава богу, спечелихме и трите ни мача, като отборът е концентриран. Тези неща не ми влияят върху играта в мачовете.

Знаех за това още преди месеци и дори ме накара да се наслаждавам още повече. Наслаждавах се включително и срещу Хърватия. Това въобще не ни се отразява и го показваме. С тази пресконференция единственото, върху което искаме да се фокусираме, е Грузия. Дори не съм си и представял да играя срещу Реал Мадрид, нито го искам. Отборът е много добър и не искам да страдам. Никога не съм желаел да играя срещу тима. Ако исках да остана в Европа, щях да преподпиша. В Саудитска Арабия ще ми се преобърне животът с краката нагоре, но точно от това се нуждая. Не желая да има вариант, в който ще се изправя срещу Реал Мадрид”, коментира Начо.

Точно след пресконференцията дойде и официалното потвърждение на Ал-Кадсия за неговото привличане. От новака в саудитския елит обявиха, че са подписали договор до лятото на 2026-а с 34-годишния бранител, като според информациите неговата заплата ще бъде 10 млн. евро на сезон.