Капитаните на Световното искат да носят ленти с цветовете на дъгата в Катар

Кампанията на европейските отбори е в подкрепа на човешките права

Спорт
11:30 - 22 Септември 2022
3710
Капитаните на Световното искат да носят ленти с цветовете на дъгата в Катар

ФИФА е подложена на натиск от сряда сряда от няколко европейски футболни федерации, които искат техните капитани да носят ленти с цветовете на дъгата по време на мачовете от Световното първенство в Катар, за да водят кампания срещу дискриминацията.

Франция и Германия, последните два шампиона на Световната купа, са сред осем от 13-те европейски футболни отбора, отиващи в Катар, които се присъединиха към стартиралата в Холандия кампания „Една любов“. Холандският отбор играе с Катар в мач от група А на 29 ноември.

Правилата на ФИФА забраняват на отборите да носят на Световното първенство ленти със свой собствен дизайн и настояват да се използват такива, предоставени от управителния орган.

Лентите за ръце са най-новия похват за играчите, които прокарват политически послания, свързани със Световното първенство, домакинствано от Катар, където хомосексуалните актове са незаконни, а отношението към работниците мигранти, които изграждат обектите за турнира, е проблемно от десет години.

„Носенето на лентата заедно от името на нашите отбори ще изпрати ясно послание, когато светът гледа“, каза капитанът на Англия Хари Кейн в изявление.

Швейцарската футболна федерация заяви, че иска капитанът Гранит Джака да носи лента на ръката, на която „можете да видите сърце с различни цветове, които представляват многообразието на човечеството“.

ФИФА сега трябва да реши дали да подкрепи някои от най-влиятелните си федерации-членки в жест, който може да смути Катар. Искането все още не е коментирано.

Кампанията за лентите стартира един ден, след като емирът на Катар говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, обещавайки световно първенство без дискриминация.

„Катарският народ ще приеме с отворени обятия футболни фенове от всички сфери на живота“, каза шейх Тамим бин Хамад ал Тани в реч пред други световни лидери.

Осемте европейски екипа, подкрепящи кампанията за правата на човека „Една любов“, включват също Белгия и Дания. Петте европейски отбора, които не участваха в сряда, бяха Хърватия, Полша, Португалия, Сърбия и Испания.

Въпреки това капитанът на Полша Робърт Левандовски – двукратен световен играч на годината на ФИФА – каза тази седмица, че ще носи лента в синьо-жълтите цветове на знамето на Украйна в Катар.

На събитие на германската федерация в понеделник фен, който е гей, използва платформата, за да призове посланика на Катар страната му да премахне законите срещу хомосексуалността.

Посланикът Абдула бин Мохамед бин Сауд Ал Тани се оплака, че проблемите с човешките права отвличат вниманието от турнира.

Хомосексуалните актове все още са престъпление в 67 държави по света, повечето от които са в Африка и Азия. В дузина от тях за гей мъжете е предвидено смъртно наказание: Афганистан, Бруней, Иран, Мавритания, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Сомалия, Обединени арабски емирства,  Йемен и др.