Капризи: Трансджендърите не искат да плуват, ако се състезават помежду си

Няма заявки за участие в Световната купа, след като федерацията ги сложи в отделна категория

Спорт
14:40 - 04 Октомври 2023
3154
Капризи: Трансджендърите не искат да плуват, ако се състезават помежду си

Първите състезания за трансджендъри от Световната купа по плуване няма да се състоят, тъй като няма желаещи да участват.

През миналата година Международната федерация по плувни спортове World Aquantics реши спорния казус, като отдели трансджендърите в отделна категория и им забрани да участват при жените заради нечестното им предимство.

През този месец трябваше да се проведат първите дисциплини от новата категория - на 50 и 100 метра, като домакин е Световната купа в Берлин.

Изглежда обаче, че трансджендър плувците не искат да участват в състезания помежду си.

"Регистрацията за световната купа по плувни спортове в Берлин приключи и можем да потвърдим, че нямаме получени заявки за участие в новата открита категория. Работната група ще продължи изследването на въпроса за бъдещи състезания", съобщават от World Aquatics и добавят, че възнамеряват да въведат категорията в Мастърс надпреварите.

Промените в Световната купа бяха наложителни след редица скандали, породени най-вече от участието на трайнсджендъра Лиа Томас (на снимката). Той/тя стана шампион на САЩ при жените (преди това в мъжките състезания отбелязваше посредствени резултати) и това породи вълна от недоволство сред съперничките му.