Карадайъ емоционално: Първо интервю след оставката

ДПС не е в криза, категоричен бе емблематичният лидер 

Новини
09:58 - 14 Януари 2024
2927
Карадайъ емоционално: Първо интервю след оставката

Не беше лесно решение. ДПС имаше два тежки мандата. Това заяви в първо интервю след решението си да се оттегли пред БНТ председателят на ДПС в оставка Мустафа Карадайъ. 

Той обясни, че през годините са се появявали алтернативни проекти на ДПС, които са късали от партията. Карадайъ се похвали с повишението на броя кметове след местните избори и повечето депутати след предсрочните парламентарни избори. 

"В ДПС съм от 1996 г. - има натрупана умора от партийната ми битност. В един момент се получи така, че има едно ново поколение по-млади политици, които се позиционират в партията и имат своята амбиция. Трябва да имат и шанса да се развиват. Няма да съм кандидат за следващ мандат", каза още той.

Почти всеки ден съм в централата на ДПС, почти всеки ден се виждам с Ахмед Доган и Делян Пеевски, коментира Карадайъ. 

ДПС не е в криза, категоричен бе председателят в оставка. Карадайъ не отговори на въпроса кого вижда начело на ДПС. В началото на януари в свое обръщение почетният председател на Движението прокара идеята за ''тандем'' председатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Решението трябва да бъде взето на предстоящата на 24 февруари национална конференция на ДПС. ''Аз съм се оттгелил от терена, за да дам шанс за сериозен дебат. Има доста време до конференцията. Нека извървим своя нормален път'', каза Карадайъ. По думите му, предложението за двама лидери се корени в очакванията на различните групи симпатизанти на партията. ''Новото поколение са по-практични, нетърпеливи да реализират амбициите си, които са комерсиални. Те искат всичко да се случи тук и сега. Не предават такава значимост на ценностите. Има и няколко поколения депесари, които са преживели Възродителния процес'', обясни Карадайъ. Според него именно Пеевски и Чакъров могат да покрият очакванията на тези различни групи.

"С двамата съпредседатели се търси баланс между различните групи депесари. ДПС е имала и трима съпредседатели."