Карадайъ към ПП: Спазвайте Конституцията, не приемайте лобистки закони

Новини
14:28 - 25 Май 2022
1641
Карадайъ към ПП: Спазвайте Конституцията, не приемайте лобистки закони

Спазвайте Конституцията и законите в страната. Не приемайте лобистки закони! С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към депутатите от „Продължаваме промяната”.

Той настоя точка втора от дневния ред на парламента за тази седмица да отпадне. Тя е внесеният от Владимир Табуров („Продължаваме промяната”) законопроект за промени в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Управляващото мнозинство реши да гледа него, вместо предложения от ДПС законопроект, с който необоснованата и непредвидена печалба на ВЕИ и държавните предприятия за производство на ток се преразпределя в помощ на бизнеса, общините, училищата, детските градини и старческите домове, за да се справят в кризата.

Предложението, което направи г-н Рамадан Аталай – да гледаме и закона на ДПС, не се прие. А проектът ни е внесен на 31.03.2022 г., каза Карадайъ.

И припомни, че по правилник и според практиката на Народното събрание, когато има различни законопроекти за промяна на един и същи закон, на първо четене се разглеждат заедно.

Само че този лобистки закон, който обслужва частни интереси, е внесен на 11 март и на първо четене е приет на 21 април. След като вече е бил налице и друг законопроект, който за разлика от този решава проблемите на българските граждани и бизнеса в тази кризисна ситуация. Резултатът какъв е? Лобистките закони получават бърза писта в нарушение на правилника, категоричен бе Карадайъ.

Нека Конституцията и законите на страната да важат и най-после да започнат да се прилагат, призова Карадайъ.