Карадайъ: Ще водим кампания без медии, очи в очи, от врата на врата (НА ЖИВО)

Новини
12:11 - 12 Януари 2021
2868
Карадайъ: Ще водим кампания без медии, очи в очи, от врата на врата (НА ЖИВО)

За първи път в условия на пандемия ще правим избори. Тези условия предпоставят едно по-различно и по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници и наблюдатели в него. Това констатира на консултациите  при президента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

В технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата. За да можем да гарантираме живота и здравето на хората и честни избори- избори, в които на първо място гражданите да имат доверие, участниците в изборите да имат доверие, за да може резултатът да мобилизира общата енергия и на участниците, и на всички граждани за едни по добри времена в България, каза Карадайъ.

Поставяли сме въпроса за спазването на конституцията. За съжаление, извън пандемичната ситуация, този призив не намери решение в парламентарно представените политически сили, които пишат законите и всички, които имат отношение към законите, обобщи той.  

Считаме, че имаме и опит, и експертиза по темата за машинното гласуване. Предната година, тук, на една среща, призовахме първо да определим целите, които очакваме да постигнем с включването на машини в изборния процес, за да изберем точния модел за постигане на определени цели, каза председателят на ДПС.

Дефинирахме целите, които би било редно да повтаряме. С включването на машините да решаваме проблеми – като този с големия брой недействителни гласове. Включването на машини би трябвало да има една цел – да минимизира броя на недействителните гласове. Втората цел -  да ограничим субективния елемент в броенето на гласовете, за да повишим доверието в резултатите от изборите.

Трето - огромният брой сгрешени, поправени, подписвани, преподписвани секционни протоколи с ред грешки в тях, които ерозират доверието в резултатите от изборите, визира големите проблеми Карадайъ.

Нашата предизборна кампания няма да разчита на медии, тя се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата с избирателите, заяви Карадайъ. Той отбеляза, че на срещата при президента присъстват поне 20 медии.

Не можем да пренебрегваме медиите, националните радио и телевизия все пак ще са основна трибуна, от която да се  води кампанията, отвърна Радев.

"Тъй като президентската институция има един ангажимент в този процес - определяне на дата на изборите, ще очакваме да чуем и вашата логика и поглед как в тези условия, с каква логика ще подходим към определяне на датата на изборите, за да може и ние от наша страна до можем да разсъждаваме. Защото никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията, а основната отговорност за вземане на мерки са на изпълнителната власт", каза още Карадайъ.

"Ще се постарая по най-бързия начин за дата", отклони конкретния отговор държавният глава.

"Не сме получили отговори за здравния протокол в какво точно ще се състои. Той не е просто здравни мерки, от него зависи прозрачността на вота", каза президентът. Радев констатира, че с ДПС имат еднакви виждания за трите основни цели на машинния вот. "За машинното гласуване сме на единни позиции", каза той.

Моето място е на края на законодателния процес, но в тези консултации имаше много разумни предложения за пандемичната ситуация, заяви президентът.

Последните промени в Изборния кодекс бяха наложени без дебати в пандемични условия, вметна Карадайъ.

Аз наложих вето точно по тези промени, и то беше отхвърлено, припомни Радев.