Карадайъ: Забравя се, че ДПС е в основата на антикомунизма

Лидерът на ДПС бе на представянето на книгата на сър Греъм Уотсън "Изграждането на либерална Европа"

Новини
14:12 - 13 Декември 2019
2190
Карадайъ: Забравя се, че ДПС е в основата на антикомунизма

ДПС бе в основата на борбата срещу комунизма и тоталитаризма, заяви  лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на представянето на книгата на сър Греъм Уотсън у нас  “Изграждането на либерална Европа: проектът АЛДЕ”.

Лидерът на Движението сподели, че книгата на Греъм Уотсън стоварва върху него спомените за началото на демокрацията.

„Връщам се назад във времето на създаването на ДПС - прохождането на демокрацията. Независимо от опита за ревностно изключване на ДПС от полето на борбата срещу тоталитаризма, падането на комунизма, победата на демокрацията, установяването на либералните ценности, евроатлантическата ориентация в страната, запазването на мира, членството на страната в НАТО и ЕС - ролята на ДПС в този процес е неоспорим факт.”, каза той. И припомни, че често някои факти си премълчават, други се преиначават, независимо от това, паметта на политическият опит остава. ДПС беше в основата на борбата срещу тоталитаризма и комунизма. Реакцията срещу чудовищните държавни акции за отнемане на рожденните имена, забраната на майчин език, религия, като цяло - отнемане на човешката идентичност, каза Карадайъ. Припомни и мирните протести на Ахмед Доган от затвора. И подчерта, че думите не стигат, за да се опише колко напрежение е имало в това време.

“Каталин Чех (зам.председател на групата “Обнови Евопа” в Европейския парламент, която говори преди него) каза, че те са нови в политиката, нова партия, млади хора, а ние ДПС отдавна участваме в политиката. Искам да я поощря - един доктор по философия на 31 г., преди 15 г., се изправя срещу тогавашната тоталитарна власт на комунистическия режим, тръгва да изгражда организация в България, чиито резултати можем да оценим всички ние след 35 г. Скъпи приятели поднасям ви нашите специални поздрави от почетния председател д-р Ахмед Доган.”, заяви Карадайъ.

Председателят на ДПС сподели, че книгата на Уотсън за изграждането на либерална Европа кара всеки да преоткрие собствената си история, преосмисля я и проглежда към либералните хоризонти.

"Чест прави на сър Греъм Иптсън, че правилно е диагностицирал определени болестни процеси на демократичното развитие на България и честно и откровено го е написал в своята книга, оставайки верен на своя стил - деликатно, дипломатично", допълни Карадайъ.