Карадимов: Започва изграждането на доверения код на машините

Новини
14:56 - 10 Октомври 2024
437
Карадимов: Започва изграждането на доверения код на машините

Утре започва изграждането на доверения код на машините, което е ключов етап от тяхната верификация. Това съобщи на пресконференция в Плевен служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите. Това предаде БТА.

Той подчерта, че са поканени представители на всички партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК). Искам да отправя горещ апел към тези хора да присъстват на този процес, тъй като той гарантира сигурността на самия код, каза министърът.

Той бе категоричен, че всеки един от процесите на удостоверяването, параметризирането на машините и преди тяхната експедиция ще бъде много по-наситен от гледна точка на специалисти, много по-гарантиран, много по-публичен.

Министерството на електронното управление в тази кампания ще осигури още 50 ИТ-специалисти към ЦИК, които да могат да се включат активно в процеса по проверката на машините преди тяхната експедиция, допълни Карадимов. Той каза още, че, ако на миналите избори представителната извадка е била около 660 проверени машини от 13 хиляди, то се надяват сега бройката да е много по-голяма, поне 1600 проверени машини.