Каракачанов: Армията ще защити границите, ако се засили бежанският натиск

Българските войници няма да са пушечно месо в Близкия изток, отсече военният министър

Новини
14:42 - 11 Октомври 2019
1441
Каракачанов: Армията ще защити границите, ако се засили бежанският натиск

Ако се засили емиграционният натиск отново, ще бъде използвана армията за защита на българските граници, заяви във Велико Търново военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. Вицепремиерът обясни, че българските войници не могат да бъдат пушечно месо в експериментите в Близкия изток.

Каракачанов обясни, че сме отказали да изпратим в Сирия войски, защото това е абсурд в сегашната ситуация. Ако обаче отново се засили емиграционният натиск, тогава отново ще се използва армията за защита на границата. „Има направени разчети, взаимодействието с гранична полиция е много тясно, има готовност и изработени графици, но към момента подобна заплаха няма”, подчерта Каракачанов.

Министърът посочи, че се наблюдава и ситуацията в Гърция, на местата, където има разкрити бежански лагери близо до българската граница, като в този в Серес, който се намира на около 45 километра от границата и тази пролет е имало бунтове.

"Три милиона нелегални емигранти в Турция не са за подценяване, а една немалка част от тях са с радикални ислямиски убеждения", обясни Каракачанов и изрази притеснение, че започналият конфликт отново няма да успокои ситуацията в Сирия.

Според него затворените и контролирани от кюрдските сили лагери с джихадисти могат да спрат да се охраняват и тези хора да тръгнат към Европа, което е притеснително, въпреки взетите мерки. Той уточни, че към момента няма движение в българска посока и посочи, че вчера за целия ден е установен опит за едно нарушение.

Каракачанов коментира и средствата за отбрана. От четирите милиарда лева за отбрана за тази година, два милиарда са предвидените средства за самолети, които са еднократни, уточни той. Министърът прогнозира, че за следващата година се предвиждат регулярни разходи близо по 200 милиона лева допълнителни за двата проекта, свързани с корабите и бронираната машина за нуждите на армията. За първи път всички самолетни платформи се ремонтират и обновяват, каза още той.