Каракачанов дава тайно по 650 лева коледни бонуси

Всеки служител в армията ще получи премията като ДМС за ноември

Новини
14:05 - 26 Ноември 2019
4859
Каракачанов дава тайно по 650 лева коледни бонуси

Военните и цивилните служители на Министерството на отбраната получават тайно "коледни бонуси". Те са между 400 и 650 лева и ще бъдат изплатени заедно със заплатите за месец ноември, тоест в първите дни на декември. Това научи Lupa.bg от свой източник в Министерството на отбраната. За да добият законен вид, парите се изплащат под формата на допълнително материално стимулиране към заплатите за ноември, т.нар. ДМС, което е практика в държавните институции и фирми.

Съгласно наредбата бонусите ще се изплатят само на служителите, които са работили повече от 2/3 от работните дни през годината и нямат прекомерни отпуски. Средствата ще варират въз основа на положения труд.

Бонусите в държавната администрация генерират напрежение в другите структури и ресорните министри вече избягват да ги обявяват публично. Допълнително се нажежава обстановката и от неясните понякога мотиви за разпределянето им, но тази година няма индикации за подобно напрежение.

Армията от години е в кадрови колапс, който се дължи най-вече на неконкуретните заплати. Около 5000 места за военни са незаети, дори според официалната статистика. Според слухове обаче тази бройка е далеч по-голяма и всъщност се касае за над 8500 липсващи бройки. Най-сериозен е проблемът с дефицита на войници, които не се съгласяват да работят в армията срещу заплати от порядъка на 750-900 лева. Следващата година заплатите в армията отново ще бъдат повишени с около 10%, като се очаква най-висок да бъде ръстът на войнишките заплати.