Каракачанов: Договорите със Скопие не са кръчмарска наздравица

Политиците в Скопие да не разчитат, че председателството на ЕС ще се поеме от Словения, уточни военният шеф

Новини
18:20 - 29 Януари 2021
1668
Каракачанов: Договорите със Скопие не са кръчмарска наздравица

Военният министър Красимир Каракачанов не смекчи тона към Северна Македония, след репликата си, че няма как да им пратим ваксина срещу Стокхолмски синдром. 

От Северна Македония или ще водят честен диалог с България, или ще водим диалог следващите 28 години по начина, по който го водиха с Гърция. И сега, и в бъдеще. Няма значение  кой ще управлява България. Това заяви в Карлово вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той бе в града на Васил Левски, за да участва в церемония по полагане на военна клетва на 150 нови войници от 61-ва Стрямска бригада.  

Някои политици в Северна Македония погрешно смятат, че като  се смени председателството на ЕС и като се поеме от Словения, а Словения като балканска държава ще бъде по-заинтересова да се развива  процеса за разширяване на ЕС, макар че България беше първата, която постави  темата за европейското разширяване на Западните Балкани, коментира още Каракачанов отношенията със Северна Македония и нейният път към ЕС. Но това не може да стане  безусловно.

Подписахме договор през 2017 г. В Скопие трябва да разберат че договорите не са кръчмарска наздравица, а са отговорност, каза още министърът. 

Той допълни, че когато не спазваш договора  няма да получиш това, което очакваш. Вероятно там очакват, че  при словенското председателство, което започва от 1 юли,  че в България ще се промени  политическата конфигурация. В САЩ има нова администрация, и едва ли не някой от Щатите или от Европа ще притисне българското правителство  и то ще клекне. Вие видяхте, че включително по един  такъв трагичен въпрос като коронавируса, България няма консенсус.

А по темата Македония 84 от населението е на едно мнение. Рамката от октомври 2019 г. , е приета не само от правителството, но и от целия български парламент единодушно. И в бъдеще, независимо кой ще управлява България, аз съм убеден, че няма как да се постигне това, което Скопие смята с подобни с подобни заобиколки и през задната врата да се случи. Или ще водят честен диалог с България , или ще водим диалог следващите 28 години, по начина по който го водиха с Гърция, обобщи Каракачанов.