Каракачанов : Изхарчихме над 815 милиона и интеграцията на циганите пак не работи

Бедността, криминалните престъпления и липсата на образование сред ромите са факт, отчете вицепремиерът

Новини
12:56 - 25 Юли 2019
3101
Каракачанов: Изхарчихме над 815 милиона и интеграцията на циганите пак не работи

“Видно е от много години, че интеграцията на циганите не работи. Случва се дори обратното. Бедността, криминалните постъпки и неходенето на училище сред това население се увеличава. За 2018 година има 251 случая на нападение над полицейски служители. Над 90% от тях са извършени от населението на ромските гета”, разкри военният министър Красимир Каракачанов, който представи концепцията си за ромите в Министерския съвет. 

Документът бе обсъждан половин година и съгласуван с ведомствата, ангажирани с каузата. 

Каракачанов уточни, че използвайки думата циганин, не дискриминира никого, защото самото население се самоопределя по този начин.

"Случаите, при които деца раждат деца се увеличават. Само преди няколко дни имаше новина за 38-годишна дама, родила 13 деца, от които 8 се отглеждат от държавата по домовете. Ражданията масово стават заради социалните помощи", допълни министърът на отбраната.

Каракачанов отчете, че при толкова похарчени пари, промяна в интеграцията на ромите няма. "Не успяхме да намерим пълния размер на средствата, похарчени за ромската интеграция за последните 10 години. Само справка от Държавния бюджет показва изразходени над 90 милиона", каза още той. И допълни, че само между 2008-2018 г. са целта са похарчени 815,5 млн. лева.   

Каракачанов отчете, че битовата престъпност се увеличава и води до напрежение по малките места и махали и заяви, че така не може да продължава повече. "Целта е държавата сега да намери реални мерки. Когато говорим за правата на гражданите, ние не се позоваваме на малцинствен произход, а на Конституцията", заключи вицепремиерът.