Каракачанов : Нашите пилоти не са циркаджии , но ги правят на такива

Бившият министър на отбраната коментира проблемите в авиацията ни

Новини
11:08 - 15 Септември 2024
826
Каракачанов: Нашите пилоти не са циркаджии, но ги правят на такива

Когато ти натоварваш армията с извънредни усилия, с извънреден труд, това води и до ограничаване на ресурса на самите самолети, защото те не са предназначени да правят шоу. Това не са въздушните "Витязи" на Путин или там на френския авиоотряд или американския авиоотряд. Тези държави и много други имат специални авиозвена, които се занимават само с авиошоу -въздушна акробатика. Нашите пилоти не са циркаджии, заяви в по БНТ бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Допълни, че случилата се трагедия в "Граф Игнатиево" е симптом, че "през последните три години гледат на армията като някаква декорация".

"Мантрата, че ние сме в НАТО и НАТО ще ни пази дълги години водеше до това, че за армията не се отделяха никакви средства. Абе, за какво сега ще правим еди какво си в армията? Защо ще ремонтираме машините? Нали сме в НАТО. Само, че в момента светът е изправен през няколко конфликта, от които може да прерасне в нещо голямо".

Беше категоричен, че армията не може да бъде използвана за всичко.

"Дойде време за пожари - хайде армията. Природни бедствия - хайде армията. Дойде време за някаква годишнина - хайде сега участвайте като циркови акробати. Извинявайте, но армията по Конституция и закон има много ясни задължения".

За съжаление, каза той, през последните години управляващите гледат на армията като една възможност "да си купят индулгенции от партньорите".