Каракачанов омекна: Заев направи крачка в правилната посока

България по всяко време да може да спре преговорите, при неизпълнение на договора, настоява военният министър

Новини
15:03 - 26 Ноември 2020
2485
Каракачанов омекна: Заев направи крачка в правилната посока

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното интервю на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон.о 

В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Македония е обща до 1944-та година, но е част от българската история. На България са необходими гаранции, които могат да бъдат дадени само с подписан документ, подчерта Красимир Каракачанов.  

България настоява в договора на ЕС с Република Северна Македония да бъде записано условието и да е ясно, че България по всяко време може да спре преговорния процес, когато договорът между България и Северна Македония не се изпълнява, заяви Каракачанов. Той настоя декларираната от премиера Зоран Заев промяна в позицията към страната ни да излезе от формата на декларация и медийно интервю и да стане междудържавен документ: 

„Декларацията не е документ, не е междудържавен договор. Затова ние искаме или анекс, или нов договор, или протокол, подписан, в който има много ясни гаранции какво се случва, кога се случва. Основното нещо е езикът на омразата. Ние искаме ясна гаранция как ще се променя тяхната образователна система, със срокове, тъй като самият преговорен процес е дълъг, той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие да започне, ние искаме разписана пътна карта“.

Каракачанов поздрави премиера Заев за заявената позиция и посочи, че ако се върви в тази посока следващата година може да се говори за започване на преговорния процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Самият Заев изрази съжаление от това, но подчерта, че има задължение да подтикне македонските граждани към намиране на решение.

„Трябва да се изправим пред въпроси от историята и да намерим капацитет за разбиране и прощаване“, каза Заев, добавяйки, че „европейските държави са оставили историческите конфликти в миналото“. 

„Не е поглед към бъдещето, ако днес говорите за фашистка България. Да си простим и да си подадем ръка“, каза още Заев.