Каракачанов: Тече процедура разузнавач №1 да стане титуляр

Полк. Велко Атанасов чака указ от президента, за да оглави за постоянно "Военна информация"

Новини
17:09 - 14 Ноември 2019
3742
Каракачанов: Тече процедура разузнавач №1 да стане титуляр

Военният министър Красимир Каракачанов обясни в ресорната парламентарна комисия, че тече процедура по съгласуване временно изпълняващият длъжността директор на службата "Военна информация" полк. Велко Атанасов да стане титуляр, съобщи БТА.

След рапорта за напускане на предишния директор бригаден генерал Пламен Ангелов през юли, общото мнение било, че въпреки законовата промяна и възможността длъжността да се заема и от цивилен, е добре начело на службата да бъде човек от кариерата с военно звание, обясни Каракачанов. И подчерта, че тъкмо такъв е полк. Велко Атанасов, който в момента изпълнява длъжността директор.

След процедурата, която тече в момента, се очаква да бъде издаден указ от върховния главнокомандващ.

Каракачанов увери, че въпреки определени съмнения, никога не е имало намерение цивилен да оглави службата, а се е наложило да се действа вследствие на рапорта за напускане на предишния началник.

Министърът коментира пред журналисти, че "не е страшно", че временният ръководител не е генерал, важното е да е професионалист. Не е проблем длъжността да се изпълнява и със звание полковник, какъвто е случаят с Иван Маламов, който ръководи Националния военен университет във Велико Търново и му остава година, докато навърши възрастта за генералско звание.

На въпрос за началник на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, министър Каракачанов коментира като проблем, че офицерите, които летят, предпочитат да правят това, отколкото да ръководят учебно заведение. Визията на министъра е за по-млад офицер, с перспектива, но задължително - летец. Той очаква въпросът да бъде изчистен до понеделник. Там, по думите му, няма да има подобен проблем със званието. Обсъждани са шест кандидатури.