Каракачанов за СМ: Езикът на омразата да изчезне?! Наивни утопии

Депутатите задават въпроси на военния и външния министър

Новини
13:06 - 18 Ноември 2020
1299
Каракачанов за СМ: Езикът на омразата да изчезне?! Наивни утопии

Депутатите в парламента изслушват вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов за позицията на България за Северна Македония.

БСП настояваха по същата тема в парламента да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов, но предложението им бе отхвърлено.

Да си мислим, че езикът на омразата ще изчезне, са наивни утопии. Следователно трябва да имаме последователна и проактивна политика. Редно е българската позиция да бъде обяснена от отделните партии, тъй като те всички имат международни контакти. Ние защаваме българския национален интерес, заяви Каракачанов.

Македонските граждани да зададат въпроса на своето правителство защо водиха такава политика, която доведе до това, че преговорите не започнаха, каза военният министър. Според него колегите му от Скопие трябва да си вземат необходимата поука.

По думите му последно време в македонските медии няма толкова публикации за коронавируса, колкото срещу България.

„Говорът на омразата е част от една политическа практика, която цели изграждането на една нова, различна от българската идентичност, но въз основа на омраза на българския народ и всичко българско. Нещо, което не може да бъде позволено. Това е говор на омразата и проявите му. Най-накрая разговорите стигаха до една ситуация, в която трябваше да четем история и да си показваме документи. България се държа кооперативно до последния момент, защото България има своята ясна отговорност, която е поела не от европредседателството си, а по принцип води като политика от дълго време – да бъде фактор на стабилност, мир и ред на Балканите“, заяви Каракачанов.